понеделник, 21 февруари 2022 г.

Бил Гейтс: Идва нова пандемия

 Бил Гейтс излиза от управата на Microsoft - NOVA 

Бил Гейтс заяви, че рисковете от тежко заболяване от Covid-19 вече са "драматично намалени", но на хоризонта се задава друга пандемия.

"Ще имаме нова пандемия. Следващият път ще бъде различен патоген", каза Гейтс, цитиран от CNBC.

Милиардерът говори на годишната конференция по сигурността в Мюнхен, където заяви, че напредъкът в медицинските технологии трябва да помогне на света да се справи по-добре със следващия патоген. Според Гейтс това само по себе си не е достатъчно.

"Ако всяка страна правеше това, което направи Австралия, тогава нямаше да говорим за пандемия", допълни Гейтс.

Австралия наложи едни от най-строгите мерки против пандемията в света. Сидни и Мелбърн преживяха едни от най-дългите локдауни, а движението на неваксинираните хора бе строго ограничено и след това.

В последствие страната въведе правила, забраняващи на хора без поставена ваксина против Covid-19 да упражняват различни професии. Това стана причина за недопускането на водача в световната ранглиста по тенис Новак Джокович на турнира "Аустрелиън Оупън".

По думите на Гейтс освен мерки е необходима и инвестиция от поне 3,5 милиарда долара, за да може ваксините за следващата пандемия да се разработят по-бързо и да достигнат до повече хора.

"Следващият път трябва да се опитаме да го направим не за две години, а за шест месеца", каза Гейтс имайки предвид темповете на ваксинация.

Според него иРНК технологията трябва да се стандартизира и да се превърне в основа за борбата със следващите пандемии.

Гейтс заяви, че вече е "твърде късно" да се постигне целта на Световната здравна организация да ваксинира 70% от световното население до средата на 2022 г.

Според милиардера тежестта на Covid-19 намалява, но това се е случило основно заради масово преболедуване, защото ваксините не са успели да стигнат бързо до всички.

"До края на 2022 година трябва напълно да се върнем към нормалното", отбеляза съоснователят на Microsoft преди година.

Бил Гейтс, който се оттегли от председателския пост на Microsoft през 2014 г., чрез своята фондация "Бил и Мелинда Гейтс" вложи най-малко 1,75 млрд. долара в глобалната борба срещу COVID-19.

Милиардерът допринесе с повече от 250 млн. долара за разработването на нови ваксини и със 156 млн. долара по схемата Covax, която е създадена, за да гарантира, че страните с по-ниски доходи също ще имат достъп до медикаменти срещу коронавирус.

Бил Гейтс е известен и с пламенното си застъпничество за справяне с кризата с промените в климата. Пред BBC милиардерът дори сподели, че това ще е "най-удивителното нещо, което човечеството някога е правило", ако успее.

По думите му е необходимо да се вземат всички необходими мерки, за понижаване на глобалните температури. Ако те не дадат резултат, то човечеството трябва да има "план Б".

Резервен вариант Бил Гейтс вижда в развитието на технология за затъмняване на Слънцето. Той финансира проект, предвиждащ разпръскването на фини частици във високите слоеве на атмосферата. Това потенциално би отразило слънчевата светлина, предизвиквайки глобален охлаждащ ефект, съобщава "Форбс".

Новините от днес и със задна дата