понеделник, 21 февруари 2022 г.

Петков си е глътнал езика три пъти на терена

  

                                       Снимка: Bulphoto

Георги Петков си е глътнал езика три пъти след удара, който получи в тежък сблъсък с Жорди Кайседо от ЦСКА. Вратарят на Славия остана на земята в края на първото полувреме на мача между двата отбора, завършил 2:3 в неделя.

Кадрите бяха доста притеснителни, а физиотерапевтът на "белите" Дениз Йълмаз е човекът, който се е намесил решаващо и бързо.

Той разказа пред Corner.bg, че стражът на отбора е глътнал езика си при падането, като лицето му е започнало да посинява и да губи въздух.

Езикът е изваден, откъдето дойдоха и конвулсиите, които видяхме ужасени всички от телевизионните кадри. Притокът на въздух ги е предизвикал.

Последвали са задължителните въпроси към него, за да се разбере доколко е контактен.

Петков не е знаел нито кой ден е, нито кой е мачът, в който играе - типично за полученото при тежкото падане на тревата комоцио (мозъчно сътресение). Идват нови два колапса, като още два пъти футболистът си е гълтал езика в кратък период от 4-5 минути, в който се чакаше линейката да влезе на терена и да го отведе към болницата.

Но тогава вече до него са физиотерапевтът, лекарите на двата отбора - тоест, екип, готов веднага да помогне. Те го държат и реагират светкавично.

Йълмаз има опит в такива ситуации - случвало му се е и преди да се справя след пободни инциденти и гълтане на език. Това е помогнало за бързата реакция.

Той е поискал моментално шина (яка), която да бъде поставена на врата на Петков, за да се избегне риск при положение, че има фрактура или увреждане на прешлен или гръбнака.

След колапсите и свестяванията от тях, вратарят бе закаран най-после във ВМА, но не и преди играчи и служители да опитат да отворят заялата врата на линейката. Наложи се футболистът на Славия Ерол Дост да влиза през предна врата на возилото, за да отвори отвътре тази, която да позволи вкарването на Петков в него.

Ветеранът е изкарал цялата нощ, а остава и днес във ВМА, за да е под наблюдение след полученото сътресение.

Състоянието му е стабилно, няма фрактури и тежки травми. Вероятно ще бъде изписан до ден-два, но поне още 14 дни няма да има възможност да тренира. Не е ясно дали ще играе повече - Георги ще навърши 46 години през март.

Новините от днес и със задна дата