четвъртък, 24 февруари 2022 г.

Разказ на българин от Киев: Изкупиха храните и лекарствата, искам да напусна града веднага

  

                                       Снимка: БТА

"Паника няма, но вече почти нищо не остана по магазините. От сутринта се наредиха да купуват храна и лекарства от аптеките", така описва ситуацията в Киев нашият сънародник Веселин П. от Плевен, който живее в украинската столица със съпругата си. Съпругата му е украинка.

Българинът мисли за евакуация, потърсил е връзка с българското посолство, но никой не отговорил на обаждането му. Разказва, че масово киевчани напускат града.

"Звънях в българското посолство, но никой не вдига. Искам да напусна, колкото се може по-бързо. Ако не пуснат жена ми и дъщеря ми, и аз няма да замина", разказва мъжът, като пояснява, че те са с украинско гражданство.

Няколко часа по-късно все пак успява да се свърже и уточнява, че от мисията ни са го записали, но не и данните на семейството му. "Записват номерата и имената само на българи", уточнява той.

Не иска да изписваме името му и да показваме снимката, защото се притеснява как ще бъде изтълкуван разказът му. "Тук всичко се подслушва", притеснява се мъжът.

Твърди, че в момента не е лесно да се напусне и Киев. "Казват, че не пускат да се влиза в града", разказва българинът. 

Твърди, че в столицата училищата днес са затворени, ресторантите - също.

Украинците обаче нямали нагласата за голяма и дълга война. Не били и изненадани от нападението, защото са го очаквали.

 

Въпреки напрежението, не е забелязал конфронтация между руснаци и украинци в Киев. Българинът нма нищо против нито срещу едните, нито срещу другите. 

"Не съм чул някой от украинците да е против Русия. Разбира се, всеки е готов да защитава родината си. Но Русия напада, не Украйна. Хората искат мир. Вече 8 години продължава това. Какво иска Путин?! Да вземе цяла Украина ли?", недоумява българинът. 

В същото време признава, че хората там не вярват особено на онова, което им се съобщава по телевизията. "Не слушаме - нито аз, нито жена ми. Много преувеличават. И тя така смята, въпреки че е украинка", казва още Веселин. И киевчани масово се информират от Телеграм, признава той.

Новините от днес и със задна дата