четвъртък, 24 февруари 2022 г.

Сражения се водят в района на АЕЦ "Чернобил"

  

Сражения се водят близо до депото за съхранение на ядрени отпадъци на атомната централа в Чернобил, където руските сили са проникнали от Беларус, предаде Франс прес. Агенцията се позовава на съветника на украинското министерство на вътрешните работи Антон Герашченко.

"Войските на окупаторите влязоха от Беларус в зоната на централата Чернобил. Членовете на Националната гвардия, които защитават депото, им оказват упорита съпротива", заяви съветникът в "Телеграм".

Националната гвардия, която охранява съхранението на опасни радиоактивни отпадъци, оказва яростна съпротива, каза Антон Геращенко, съветник на министъра на вътрешните работи, съобщи Gazeta.ua. "Ако съоръжението за съхранение на ядрени отпадъци бъде разрушено в резултат на артилерийски удари, радиоактивният прах може да покрие териториите на Украйна, Беларус и ЕС", предупреди Геращенко.

Все още няма информация за хода на битката.

Информацията за нападението на окупаторите беше потвърдена от съветника на ръководителя на кабинета на президента Михаил Подоляк, пише Gazeta.ua.

"Няколко саботажно-разузнавателни групи искаха да извършат саботаж в атомната електроцентрала в Чернобил. Това показва, че Русия иска да причини максимални щети, включително екологични", каза Подоляк.

Руските военни се опитват да превземат атомната електроцентрала в Чернобил - това е съобщение за влизане в цяла Европа, каза украинският президент Владимир Зеленски.

"Руските окупационни сили се опитват да превземат атомната електроцентрала в Чернобил. Нашите момчета дават живота си, за да не се повтори трагедията от 1986 г. Това е обявяване на война в цяла Европа", написа той в Twitter.

Новините от днес и със задна дата