вторник, 15 февруари 2022 г.

НАТО с "предпазлив оптимизъм" за новите стъпки на Москва

  

Има знаци от Москва, че дипломацията трябва да продължи. Създава сепространство за предпазлив оптимизъм. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция по повод предстоящото тази седмица заседание на министрите на отбраната на страните от пакта в Брюксел и обстановката около Украйна.

"Още не сме видели успокояване на обстановката на място. Русия струпа военни сили във и около Украйна до невиждани размери от края на Студената война. Всичко е на място за ново нападение, добави той. - Москва трябва да спре да се подготвя за война и да се насочи към постигане на политическо решение. Всяка следваща агресия срещу Украйна ще има висока цена и това е мнението на всички съюзници."

Столтенберг каза още, че Алиансът остава готов за разговори с Русия.

"На 26 януари поканих руската страна за поредица от срещи в Съвета НАТО-Русия. Няма да отстъпим от основните принципи - всяка страна има право да избира своя път. Никога няма да има първа и втора класа страни в НАТО, всички сме съюзници", заяви генералният секретар.

Той поясни по повод обявеното днес разместване на руските военни части по границата с Украйна, че неведнъж досега Русия е изтегляла бойците, но е оставяла въоръжението на място. По неговите думи това създава възможност за рязка промяна и за предприемане на действия с кратко предупреждение или дори без предизвестие.

"Трябва да видим връщане не само на войски, но и на техника, необходимо е значително и трайно изтегляне", посочи генералният секретар.

По неговите думи е рано да се каже дали НАТО ще преразгледа намеренията си за повишено присъствие по източния фланг и това зависи от действията на Москва. Столтенберг добави, че днешната обстановка ще даде трайно отражение за европейската сигурност, затова алиансът ще обмисли нуждата от дългосрочно присъствие по източния фланг.

"Разполагането на батальони е трайно присъствие. След 2014 г. и завземането на Крим от Русия, увеличихме присъствието по източния фланг, това показа готовността ни да защитим всеки съюзник", допълни генералният секретар.

Столтенберг заяви, че ако Русия признае т. нар. републики в Донецк и Луганск, това би било нарушение на международно признатите граници на Украйна и в противоречие със споразуменията от Минск.

"Така постигането на политическо решение ще бъде допълнително затруднено, ще бъдат подкопани досегашните усилия", обобщи той.

По неговите думи Русия вече е нарушила договореностите с НАТО от 1997 г., но "Основополагащият договор за отношенията остава действащата рамка. Решенията от 2008 г., приети на срещата на върха на НАТО в Букурещ, остават в сила. Вярваме в правото всеки да избира сам пътя напред. Вратите на НАТО остават отворени. Разширяването на пакта донесе повече мир, стабилност и демокрация", заяви Столтенберг.

Той уточни, че Москва все още не е отговорила на писмото на НАТО по повод руските искания, свързани с алианса.

"Надяваме се скоро да получим отговор", посочи Столтенберг.

Новините от днес и със задна дата