сряда, 9 февруари 2022 г.

ДПС сезира прокуратурата за изказване на Надежда Йорданова

  

                                         Снимка: БНТ 

ДПС ще сезира прокуратурата да провери информацията, изнесена от правосъдния министър Надежда Йорданова пред национална медия, че адвокатски кантори, свързани с ДПС, са участвали в издаването на златни паспорти.

Това заяви на брифинг в парламента заместник-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид.

"Настояваме прокуратурата да разпита г-жа Йорданова и да се предостави информация, защото тя явно има информация за това. Ако това е опит да се отклонят проверките на всички "златни паспорти" и да се отклони общественото внимание, няма да го позволим. Нито ДПС, нито кой да е член на партията, има връзка със "златните паспорти", нито има кантора, която се занимава в това, призова Хамид Хамид.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че явно било практика на управляващите да боравят "единствено с медийни внушения". Такъв случай според него е изявлението на министър-председателя Кирил Петков в петък, по време на което той отново е отворил темата, свързана с Българска банка за развитие и Пеевски.

Карадайъ посочи, че на сайта на Народното събрание е публикуван отговор на питане от народния представител Йордан Цонев от 19 август до тогавашния министър на икономиката Кирил Петков. Отговорът му е от 26 август 2021 г., където той твърди: "Ние не видяхме директно участие на г-н Делян Пеевски с други кредитополучатели", посочи Карадайъ.

"Тоест, когато се подписва, казва - ние нямаме информация за г-н Пеевски, а когато става въпрос за медийни внушения, вече говори обратното. Закононарушенията за тези хора вече станаха практика, явно г-н Кирил Петков и сам не си вярва вече на своя подпис", коментира Карадайъ.

От председателя Мустафа Карадайъ дойде и предупреждение към финансовия министър Асен Василев, който по думите им, без да попада в правомощията му, ще изиска нова проверка от НАП на депутата Делян Пеевски.

"Тук става въпрос за закана за неправомерен натиск на НАП. Заставането му в услуга на олигарха и медиен монополист ще доведе до неговия провал и на цялото правителство", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Новините от днес и със задна дата