вторник, 1 февруари 2022 г.

СДС - Бургас винаги са държали жива паметта за невинно погубените по време на комунизма съдби

 

May be an image of 7 people, outdoors and monument

Седесарите в Бургас винаги са държали жива паметта за невинно погубените по време на комунизма съдби. Затова и днес, 1-ви февруари, лицата на сините в морския град Станимир Апостолов, Дончо Златев, Димитър Петров и Тошко Иванов положиха цветя и запалиха свещ пред паметника на жертвите от тоталитарния режим. Монументът се намира в градинката срещу входа на Апелативния съд и бе изграден по идея на Съюза на репресираните и СДС-Бургас.
Почит отдаде и община Бургас в лицето на зам.-кмета по култура Диана Саватева и началникът на отдел „Култура” Петър Парушев. Заради противоепидемичните мерки тази година не можеше да бъде отслужена панихида, но всеки, който иска, може да положи цвете на паметника днес и всеки друг ден.
„Датата 1 февруари трябва да се помни и обсъжда, защото на нея е бил избит цветът на нацията”, заявяват от СДС.
1 февруари е Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Той е обявен с решение от 19 януари 2011 г. на Министерския съвет. Датата не е избрана случайно. В нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г. е изпълнена смъртната присъда, издадена от Първи състав на „Народния съд” срещу регентите, както и 17 министри.
May be an image of 4 people, people standing and outdoors
May be an image of 8 people, people standing, tree and outdoors 
May be an image of 6 people, people standing, outdoors and monument
 

Новините от днес и със задна дата