вторник, 1 февруари 2022 г.

Цяла България е в тъмночервената зона на COVID

  

Всички области у нас вече са в тъмночервената зона на COVID. Това показват данните от Националния център по заразни и паразитни болести. Оказва се, че вече всеки четвърти тестван у нас е позитивен за наличие на коронавирус.

Над 10 000 заразени отчита електронният регистър за последните 24 часа. Процентът на положителните проби също е висок - над 24. Много са и хоспитализираните - над 1000 души.

Толкова много хора, постъпили в болница, е имало последно в края на ноември. Има ръст и в броя на починалите - 158 души. Висок е и на настанените в интензивни отделения - 74 души, отново толкова хора в тежко състояние за денонощие е имало през ноември. Под 8 000 са поставените ваксини, а около 60% от тях са трета доза.

Най-висока е заболеваемостта в столицата.

Припомняме, че от днес влиза в сила и променената валидност на зеления сертификат при пътуване в Европейския съюз. Той ще важи 9 месеца след поставяне на последната доза, но остава безсрочен за поставилите си бустерна доза. Промяната засяга около 90 000 българи.


Днес влиза в сила и още една промяна - в червената зона вече попадат държави със заболеваемост между 500 и 5000 на 100 000 население. Съответно влизащите у нас от такива страни могат да влязат само със зелен сертификат или отрицателен PCR тест.

Влизащите от тъмночервени зони, в които заболеваемостта на 100 000 население е над 5000 души, трябва да имат и сертификат, и PCR, направен до 72 часа от влизането в страната. Ако имат поставена бустерна доза е достатъчен само сертификат.

Новините от днес и със задна дата