понеделник, 7 февруари 2022 г.

Осъдената на доживотен затвор Атанаска още твърди, че не е удушила 8-г Алекс от Поморие

 

Поморийският хотел „Лагун“ отива на публична продан заради необслужван кредит към ДСК на стойност 954 000 лв., съобщиха преди дни бургаски медии. Сградата е собственост на Веселин Тошев, бивш мъж на сестрата на убийцата на малката Алекс - Атанаска Георгиева, припомнят от Труд.

След като 8-годишното момиченце изчезна, полицаи обърнаха с главата надолу „Лагун“, търсейки следи от детето, защото именно оттам е бил изпратен есемес с искане за откуп. В хотела не беше намерено нищо. Бизнесменът Тошев съдейства активно на разследването и това му коства развод с жена му и фалит, въздишат местните хора. 

Александра Тодорова изчезна следобед на 10 април 2014 г. Както всеки ден, второкласничката тръгва сутринта на училище, от което така и не се връща. Около 16 ч се обажда на майка си, за да каже, че е тръгнала към вкъщи. Повече никой не я вижда жива. Притеснените родители вдигат полицията на крак, но от момиченцето няма и следа.

Трупът на детенцето е открит от следово куче, което от третия път го намира. Телцето е скрито, увито в одеяло, под креват на тавански етаж над апартамента, в който живее момиченцето. Помещението е взето под наем от 39-годишната тогава Атанаска Георгиева. Тя е задържана заедно със сестра си и майка си, но отрича да умъртвила Алекс. 

Истината излиза наяве, след като от Института по психология на МВР изпращат специалиста Любка Христова, който да поговори с Атанаска. Първоначално заподозряната излъгала, че неин познат с прякор Милото е отвлякъл детето. Тя твърдяла, че била пред блока в колата му, когато Алекс се приближила. Мъжът ѝ казал да извика детето, а тя да слезе от колата, след което тръгнал.


По-късно се обадил по телефона на Атанаска и ѝ предложил няколко хиляди лева да мълчи. След няколко часов разговор с психолога обаче, Георгиева признава истината. Около 16,30 ч във фаталния ден квартирантката срещнала пред входа на жилищния блок детето на хазяите. Разговаряли и се качили в квартирата на жената, която Алекс добре познавала.

Атанаска почерпила с плодове и лакомства момиченцето и му пуснала телевизора, за да гледа детски предавания. След около час детето погледнало снимката на синовете на Атанаска и ги нарекло грозници. След това попитало защо няма нищо в хладилника. Смята се, че именно тези думи са провокирали Георгиева. Убийцата твърди, че родителите на жертвата също се държали винаги лошо с нея и я гледали отвисоко.

Невинната реплика на 8-годишното дете я изкарало от равновесие. Тя издебнала в гръб детето и му надянала пазарска найлонова торбичка на главата, като започнала да я притиска за шията. Докато детето се задушавало, то съзнавало какво се случва с него. Екзекуцията траела 3-5 минути, твърдят съдебни лекари, извършили аутопсията. След като е сложила найлонова торбичка върху главата на Алекс, Атанаска я омотала с широко тиксо.

Именно върху лепкавата страна на тиксото експертите са успели да намерят отпечатък от ляв показалец на Атанаска Георгиева, както и да изолират ДНК от епителна тъкан. ДНК от смес от клетъчен материал е установена и около яката на палтото на момиченцето, което е иззето по-късно от квартирата на жената. За всичките тези доказателства, убийцата има свое обяснение.

Тя твърди, че мъжът, който е отвлякъл Алекс, се върнал в квартирата ѝ, хванал я за ръцете и насила поставил отпечатъците ѝ върху найлоновия плик, тиксото и дрехите на детето. 

След като удушила Алекс, Атанаска омотала трупчето в одеяло и го скрила под леглото.

В това време обаче звъннал мобилният телефон на детето. Обаждала се майката, силно притеснена, че момиченцето още не се е върнало от училище. Атанаска вдигнала, но казала, че ще разговаря само с бащата на детето. След това изпратила есемес с искане за откуп, защото Алекс била отвлечена.

Тя била сигурна, че така е отклонила издирването и разследването в грешна посока. Из Поморие започват да се носят слухове, че детето е отвлечено заради атрактивен имот. Семейството е богато и се занимава с хотелиерски бизнес, а бащата Веселин Тодоров – Германеца е разследван за лихварство. 

През това време трупчето на Алекс е в квартирата на Атанаска и престоява там през цялата нощ. По късно убийцата ще каже пред разследващите: „Не съм спала с трупа на детето под леглото. Цяла нощ прекарах на стол на терасата на мансардата“. Убийцата беше осъдена на всички инстанции на доживотен затвор за зверското престъпление, но продължава да твърди, че е невинна.

Трагедията разби много съдби. Родителите на жертвата, се разделиха, неспособни да преживеят смъртта на детето си и да продължат заедно.

Скоро след трагедията майката Евелина Великова напусна Поморие и се изнесе от семейното жилище заедно с по-голямата си дъщеря. Три години по-късно инфаркт погуби бащата на детето Веселин Тодоров, с прякор Германеца, който не можа да преживее болката по загубеното си момиченце.

Близките на Алекс смятат, че има съучастници

Излежаващата доживотна присъда без право на замяна Атанаска Георгиева заплашвала, че ще сложи край на живота си в Сливенския затвор.

Тя изпаднала в депресия и не контактувала с никого като повтаряла, че е невинна. Убийцата споделяла, че не вижда смисъл да прекара целия си живот в килия и обмисляла да се обеси. Служителите на затвора обаче осуетили намеренията като изнесли от килията всичко, с което би могла да си посегне.

Сестра ѝ Северина също твърдяла, че не вярва Атанаска да е удушила детето и и е признала, за да запази истинския убиец, който все още бродел свободен.

Близките на Алекс обаче бяха категорични, че не само Атанаска е убила детето, а има и съучастници. Но доказателства, че и някой друг е участвал в престъплението така и не бяха намерени.

Новините от днес и със задна дата