понеделник, 7 февруари 2022 г.

Прокуратурата започва пълна проверка по посочен от премиера списък с имена и прякори

  

                        Снимка: БТА

Прокуратурата ще извърши пълна проверка на списък от лица, посочен от министър-председателя Кирил Петков по време на работната му среща с главния прокурор Иван Гешев в петък, съобщиха от държавното обвинение.

В рамките на разговора обвинител №1 акцентира върху нуждата от конструктивен диалог между съдебната и изпълнителната власт и подобряване на взаимодействието между правоприлагащите институции в рамките на техните законови правомощия. Иван Гешев изтъкна, че в интерес на българските граждани е държавните органи, чието правомощие е противодействието срещу престъпността и корупцията, да работят в синхрон и доверие, като това става при стриктно спазване на Конституцията и законите на страната.

От своя страна министър-председателят е посочил имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност.

Гешев е разяснил, че съгласно Конституцията и законите на страната, разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата. Иван Гешев е изразил увереност, че прокуратурата стриктно изпълнява и ще продължи да изпълнява законовите си правомощия, независимо от статута на проверяваните лица.

Съгласно разпоредбата на НПК гражданите и длъжностните лица имат задължение, когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, незабавно да уведомят орган на досъдебното производство и да предприемат необходимите мерки за запазване на обстановката и данните за престъплението.

В тази връзка главният прокурор Иван Гешев е сезирал заместник на главния прокурор при ВКП, отговарящ за отдели "Досъдебен" и "Специализиран", относно предоставената от министър-председателя информация за предприемането на незабавни действия съгласно нормативната уредба в България.

С оглед изясняване в пълнота на предоставената информация премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова, която също е присъствала на срещата, ще бъдат призовани да се явят във ВКП с цел предоставяне на пълен списък с лицата, посочени в хода на разговора, както и данните, респективно доказателствата, за евентуално извършени от същите лица престъпления или нарушения.

Прокуратурата ще изпълни задълженията си и ще извърши обективна и всестранна проверка спрямо лицата, посочени от Кирил Петков и Лена Бориславова, уточняват от държавното обвинение.

Новините от днес и със задна дата