петък, 7 януари 2022 г.

Световна COVID истерия: Германия затяга ограниченията, в САЩ уволняват неваксинирани

  

Потвърдените случаи на коронавирус по света вече са надхвърлили 300 милиона - малко повече от две години след появата на новия патоген в Китай в края на 2019 г., съобщи Франс прес, като цитира свое преброяване въз основа на официални данни към 15.45 ч. по Гринуич (17.45 ч. българско време).

Новозаразените през последната седмица са на рекордно равнище - над 13,5 милиона, и с цели 64 процента повече отколкото през предходната. АФП обяснява тази тенденция с появата на новия коронавирусен вариант Омикрон, идентифициран в Южна Африка през ноември. Той обаче не води засега до по-голяма смъртност, отбелязва агенцията.

11-те страни с най-много нови случаи през последната седмица (като се изключат миниатюрните държави) са все европейски. В Кипър за седем дни са били установени 3468 новозаразени на 100 хиляди жители. Следват Ирландия (2840), Гърция (2415) и Черна гора (2371).

През последните три дни цели 34 държави са обявили рекорден брой нови случаи за едноседмичен период. Повече от половината тях - 18, са в Европа.

През последната седмица по света са били регистрирани средно по 6172 смъртни случая на ден - с 3 процента по-малко от предходната. За сравнение, пиковото равнище от 14 803 починали заразени на ден бе отчетено през януари миналата година, отбелязва АФП.

Новата COVID вълна донесе и нови мерки и ограничения в много страни по света.

Само хората, инжектирани с бустерна доза ваксина срещу ковид, ще могат да влизат в ресторанти и барове в Германия без да трябва да представят тест за коронавирус с отрицателен резултат, съобщи днес канцлерът Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс и ДПА.

Той отбеляза на пресконференция, че германското правителство си е поставило за цел в страната да бъдат поставени още 30 милиона дози до края на месеца.

Освен това инжектираните с подсилваща доза хора и възстановилите се след боледуване няма да трябва да се изолират след контакт със заразен, каза още федералният канцлер след видеоконферентно заседание с премиерите на 16-те германски провинции.

Дължината на карантината ще бъде съкратена от 14 дни до 10 и ще е позволено тя да бъде прекратена предсрочно при представяне на отрицателен тест след седмия ден.

"Ваксинацията е важна. Ние трябва да постигнем повече напредък в тази област", заяви германският канцлер. "Ясно е, че (новият коронавирусен вариант) Омикрон ще остане с нас за известно време, така че все още не можем да кажем на нашата здравна система, че опасността е преминала", добави той.

Преди видеоконференцията германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах нарече ресторантите "проблемна зона". "Хората често седят с часове без маска" в тези заведения, аргументира се той, говорейки по телевизия Ер Те Ел.

В последно време броят на новозаразените в цяла Германия се увеличава. При това институтът "Роберт Кох" предупреди, че реалният брой може да е много по-висок, тъй като в почивния период около Коледа не са били правени достатъчно тестове.

По данни на института новите случаи вчера са 56 335 - с около 15 хиляди повече в сравнение с преди седмица. Въпреки това той отчита, че смъртността леко е намаляла спрямо предходната седмица, като вчера са починали 264 души.

Общият брой на смъртните случаи в Германия по данни на института е 113 632 от над 7,4 милиона заразени. На варианта Омикрон се пада дял от 44 на сто от новите случаи в Германия, съобщи още институтът "Роберт Кох".

Американската банка "Ситигруп" ще уволнява неваксинираните си служители

Американската мултинационална инвестиционна банка "Ситигруп" (Citigroup) ще започне от 14 януари да прилага политиката "без ваксина няма работа", предаде Ройтерс, като се позова на запознати източници. За подобна политика в банката за пръв път се заговори през октомври миналата година.

Банката е първата голяма институция на Уолстрийт, която ще започне да следва подобна политика. Мярката е в контекста на желанието на финансовата индустрия да върне служителите си обратно по офисите въпреки разпространението на силно заразния вариант Омикрон.

От банката смятат, че е дошло времето да започнат да следват насоките на администрацията на президента Джо Байдън, изискващи всички държавни служители да бъдат напълно ваксинирани, тъй като правителството е "голям и важен" клиент на "Ситигруп", посочва шефът на отдел "Човешки ресурси" в банката Сара Уехтър в пост в "Линкдин" (LinkedIn).

От "Ситигруп" уточняват, че ще допускат изключения по медицински, религиозни и други причини, като всеки случай ще бъде разглеждан индивидуално.

Румъния: Глоба до 505 евро за носещите текстилна маска

От 8 януари влизат в сила нови противоепидемични мерки в Румъния, а лицата, които носят текстилна маска на обществено място, рискуват да получат глоба до 2500 леи (505 евро), съобщава в. "Адевърул".

Министърът на вътрешните работи Лучиан Боде заяви, че това е равносилно на неносене на маска. Съгласно новите правила в открити и закрити обществени пространства ще може вече да се носят само хирургически маски и маски тип FFP2.

Боде напомни, че глобите за маски, неотговарящи на изискванията, са в размер между 500 и 2500 леи.

"Специалистите казват, че щамът Омикрон се разпространява много бързо и предаваемостта е много голяма. При тези условия носенето на маска е изключително важно за ограничаване на разпространението", изтъкна той.

Състоянието на тревога, обявено в Румъния заради пандемията, беше удължено с още 30 дни, считано от 8 януари.

Румънските медии писаха вчера, че продажбите на хирургически маски и на маски тип FFP2 са се удвоили в рамките само на 72 часа от обявяването на новите изисквания на 5 януари.

Гърция обявява гражданска мобилизация за лекари

Близо 30 хиляди са новите случаи на КОВИД-19 в Гърция. Според данните за последните 24 часа в страната са регистрирани 29 334 новозаразени, а смъртните случаи са 78, съобщава телевизия "Скай". Направените през изминалото денонощие тестове са 136 447 като процентът на положителните е 21,5 на сто.

Гръцкото правителство обяви гражданска мобилизация за някои от лекарите в частния сектор, за да се подпомогне държавната здравна система, съобщава Асошиейтед прес.

Заповедта влиза в сила от сряда и обхваща специалисти патолози, пулмолози и анестезиолози в четири района в Северна Гърция, където болниците страдат от недостиг на персонал.

Според експертите резкият скок на новите случаи на КОВИД-19 се дължи на разпространението на варианта Омикрон. Увеличението на заразените до момента не е довело до значително нарастване на пациентите, които се нуждаят от интензивни грижи, но се отразява на хоспитализациите на дневна база. Това създава натиск над здравните услуги, тъй като много болници страдат от недостиг на персонал заради многото заразени лекари и медицински сестри.

Гражданската мобилизация се използва за поддържане на функционирането на ключови сектори. Настоящата заповед за мобилизация ще задължи лекарите да работят 15 дни за държавата./dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата