събота, 8 януари 2022 г.

Андрей Новаков: България към момента получава нула средства по европейските програми и фондове и това е парадокс

  

България към момента получава нула средства по европейските програми и фондове, съобщи пред "Фокус" Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ и координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие на Европейския парламент.

Той определи факта като изключителен парадокс. Новаков каза още, че България няма време за губене по отношение Плана за възстановяване и устойчивост. Според координатора на ЕНП в Комисията по регионално развитие на Европейския парламент няма одобрени партийни програми, както и партньорство.

По негови думи много усилия са били положени, за да се отделят пари за средствата в България. А ако страната ни изпусне шансът за възстановяване, ще е трагедия за следващите поколения и никой няма да им обясни какво се е случило, смята Андрей Новаков.

Трябва да се започне диалог с Европейската комисия по отделните оперативни програми и да се внесат час по-скоро заедно с партньорското споразумение. Това са пари, които са на разположение на България от 1-и януари. Мина доста време, в което страната ни не се възползва от тях, а имайте предвид, че те са от 1-и януари миналата година. Трябва час по-скоро те да бъдат на разположение на страната ни.

Според Андрей Новаков трябва спешен диалог с Европейската комисия по отделните оперативни програми.

Планът е върнат, а програмите не са одобрени, заключи евродепутатът и координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие на европейския парламент Андрей Новаков.

Новините от днес и със задна дата