петък, 7 януари 2022 г.

България влезе в тъмночервената COVID зона

 Ковид картата у нас почервенява с бързи темпове, още една област е в  "тъмночервено" - Bgonair 

Десет процента ръст на заболеваемостта само за ден - заразените са 547 на 100 хиляди души население, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. 

Това е и индикацията, че страната вече е в тъмночервената COVID зона.

Отделно и 8 области са оцветени в същия цвят на картата на заболеваемостта - това са София-град, София-област, Перник, Варна, Бургас, Благоевград, Русе, а от днес и Кюстендил.

В жълтата зона остават само две области - Кърджали и Търговище. 

Най-много заболели има в София-град, където 55% от разкритите легла за лечение на COVID-19 са вече заети.

5525 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 38 427 теста, а новите случаи са 14,38% от тестваните. Това сочат данните на Единния информационен портал.

4790 души са хоспитализирани, а 509 от тях се намират в интензивно отделение.

Починали за денонощието са 72, от които 97,22% не са ваксинирани. 617 448 е броят на излекуваните, 1684 през последното денонощие.

Здравният министър с коментар ще се учи ли пак дистанционно

Има и други форми преди да се пристъпи към онлайн обучение - прекратяване на извънкласните занимания, там, където е възможно, да има обучение по график, тестване на по-голяма честота. Това каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова в отговор на въпрос дали с оглед увеличаващите се случаи на коронавирус ще се премине отново към онлайн обучение на учениците.

Тя посочи, че при всички положения мерките ще бъдат обявявани и обяснявани.

Данните се следят много динамично, този вирус е по-различен от предишната вълна, коментира Сербезова. Очакваме да видим колко от интензивните легла са заети, също така смятаме да подходим и регионално, защото в някои области са натоварени повече, каза здравният министър.

Една от мерките може да бъде спирането на плановите операции, защото това ще освободи от другите бройки интензивни легла, посочи тя.

Сербезова отбеляза, че много важен въпрос е и как се разболява медицинският персонал, защото трябва да има кой да ни лекува. Много са факторите, не само общата заболеваемост, заключи тя.

Здравният министър коментира, че срокът за карантиране е обсъждан вчера в Националния пандемичен комитет.

Очакваме решение и предложение от експертите в началото на другата седмица. Ще се скъси вероятно срокът, но това ще бъде обявено в началото на седмицата - единият срок от 14 на 10 дни и другият съответно от 10 на 7 дни, допълни тя.

Новините от днес и със задна дата