вторник, 4 януари 2022 г.

COVID и грип едновременно: Израел с първи случай на Флурона, вече говорят за туиндемия

  

Израел регистрира първи случай на Флурона (Flurona) - пациентка е била заразена едновременно с грип и COVID-19, съобщава Times Of Israel.

Двете инфекции били открити в неваксинирана бременна жена, която имала леки симптоми. Тя е била изписана от болницата в добро общо състояние, но случаят все още се разследва от израелския здравен министър.

Според някои доклади това е първият случай на подобно двойно заразяване в света, но данни за подобно диагностициране има още от 2020 година при американски пациенти. 

Израел отбелязва сериозен ръст на заразените с грип, като през последните няколко седмици над 2000 души са били хопитализирани именно заради опасенията от "двудемия".

Страната се опасява повече, че пациенти с грип или с коронавирус могат да затруднят много здравната система и болниците отново да бъдат със запълнен капацитет, отколкото, че много хора ще са заразени с двете едновременно. 

Въпреки това израелските здравни власти сигнализират, че болните от Флурона може да са много повече, отколкото е известно в статистиките, но все още да не са диагностицирани. Въпреки че няма данни комбинацията на грипен и коронавирус да създава повишена опасност за живота, Times Of Israel вече използва нов термин - туиндемия (twindemic, б.р.- близнакодемия, двудемия).

Само седмица по-рано друга бременна в 9-ия месец е починала след заразяване с грип. Лекарите са успели да спасят бебето и то е в добро здраве.

"Заболяването е същото, това са вирусни инфекции, които причиняват затруднено дишане, атакуват и горните, и долните дихателни пътища", казва директор на отделение в израелска болница.

Новините от днес и със задна дата