вторник, 4 януари 2022 г.

Освобождават обвинения за кражбата на джипа на Плевнелиеви, Деси несигурна при разпознаването

  

                            Снимка: "Булфото"

Софийският градски съд освободи без мярка за неотклонение мъжа, обвинен като помагач за кражбата на колата на Росен Плевнелиев. Вместо това постанови обвиняемият да бъде освободен незабавно от ареста и не му взе никаква мярка за неотклонение. В мотивите си съдебният състав изтъкна, че обвинението почива на съмнения и оперативни данни, които не са процесуално проверени. 

При разпознаването Десислава Плевнелиева не е била категорична и казала, че е сигурна на не повече от 70%, че това е лицето, което се е бутнало в нея. Освен това тя описва "пухкав мъж с черна кожа", а обвиняемият е слаб и светъл. Техническото средство, с което се твърди, че е източена информация от ключа също не е установено или намерено. От дома на обвиняемия не са иззети нито уличаващи вещи, нито дрехи и раница, отговарящи на описанието. Първоинстанционният съд е допуснал и процесуална грешка, като се е позовал на полицейска докладна с предположения, която не е доказателствено средство, преди да бъде проверена.

Съдът определи Илиян Димитров да бъде освободен незабавно от ареста, освен ако не се задържа на друга основание. Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

Припомняме, че преди това Софийският районен съд остави в ареста обвиняемия за помагач Бабичката, въпреки че той представи пред магистратите документ от ТЕЛК, че е с 75 процента инвалидност.

Мотивите на съда бяха, че има обосновано предположение за извършване на престъплението, както и че на свобода Димитров може да извърши друго престъпление. В съдебната зала стана ясно, че Димитров преди 2 г. е излязъл от затвора, където е изтърпял присъда от 1 г. за подобно престъпление. Срещу него имало и няколко висящи дела. Поне за още пет обира на луксозни автомобили се подозира Илиан Димитров-Бабичката.

Луксозният джип БМВ на Деси Банова, който ѝ бил подарък от Плевнелиев, бе откраднат от паркинга на столичен мол. Жената паркирала колата си и тръгнала да пазарува, когато в нея силно се блъснал мъж с голяма раница. Банова се усъмнила и го проследила с поглед. Тогава видяла джипът ѝ да потегля. 

Разследването показало, че в раницата на непознатия тип имало специален усилвател, който прихванал сигнала от ключа за колата на Банова и го предал на авера му, който чакал до джипа. Така той бил отключен и подкаран. При обиски на адреса на Бабичката били намерени ключове за коли, телефони, таблет, флаш памет, компютър за автомобил, както и "Ауди", обявено за издирване.

Новините от днес и със задна дата