неделя, 2 януари 2022 г.

Д-р Иванова от ВМА: Пациенти с обрив при COVID прекарват болестта по-леко

  

Копривната треска, позната още като уртикария, също се оказа в полезрението на COVID-симптоматиката. Редица преболедували регистрират кожния обрив като част от "палитрата" на заразата.

"Оказа се, че уртикарията е чест симптом, който може да се прояви дори преди фебрилитета. Тя е част от коронавирусната инфекция и е проява на придобилата известност цитокинова буря.

През последните месеци все по-често се говори и за т.нар. брадикининова буря при COVID-19, също част от "екстрите" на тази инфекция. Добрата новина е, че използваните за овладяването на уртикарията кортикостероиди са важна част от терапията на самата инфекция", обяснява д-р Мария Иванова, алерголог към Токсоалергичното отделение в Клиника "Спешна токсикология" на Военномедицинска академия (ВМА).

Лекарката посочва още, че при този тип инфекция се среща и уртикария васкулит, което е доста по-упорито и изключително неприятно състояние. "А когато към това се добавят и отоците, нещата често излизат от контрол и се налага прилагането на високи дози кортикостероиди и антихистамини", коментира лекарката.

"Уртикарията по време на коронавирусна инфекция, наистина е по-честа при дамите, но и заболяването уртикария предпочита дамския пол", подчертава още д-р Иванова, като добавя, че копривната треска поначало често съпътства всяка вирусна инфекция.

Уртикарията при вирусна инфекция не е алергия в тесния смисъл на думата. "Това, което наблюдаваме в нашата клиника, е честото съвпадение на манифестиране на уртикариалните обриви, едновременно с образуването на антитела. Това вероятно е обяснение на по-лекото протичане на COVID-19 при пациентите с уртикария", коментира д-р Иванова.

Тя призовава пациентите да запазят спокойствие. "Появилата се след COVID-19 уртикария, макар и упорита, обикновено значи, че вие ще постигнете един добър и устойчив имунитет! В Клиниката по спешна токсиколигия във ВМА, редовно преглеждаме пациенти с изявата на уртикария, които в момента са с коронавирусна инфекция или съвсем скоро са излезли от карантина", разкрива тя.

"Този тип пациенти представляват голям интерес от имунологична, клинична и научна гледна точка! Едно е сигурно: проявяващите "алергия", по време на инфекцията пациенти, всъщност боледуват по много по-правилен начин от останалите, оздравяването при тях е по-бързо и развитието на белодробни усложнения е рядкост", категорична е лакарката.

Медиците във ВМА са установили, че има пряка връзка между изграждането на антитела срещу корона вируса и клиничната изява на уртикарията.

"През последните месеци имаме редица случаи на ангиоедем (бързо появяващ се оток на кожата, подкожието и/или лигавиците), което вероятно е част от визитката на новия щам. Ангиоедемът и уртикарията са част от един и същ патологичен процес, но докато при уртикарията имаме повече време за реакция, ангиоедемът е твърде сериозен симптом. Отокът в областта на лицето и шията много бързо може да обхване гласните връзки и да причини задушаване!", предупреждава д-р Иванова.

Тя съветва пациентите, ако забележат оток в хода на вирусната инфекция, незабавно да потърсят медицинска помощ.

Според алерголога във ваксинационния център на ВМА се поставят ваксини на хора с тежки алергични реакции в миналото, като това се прави предварителна противоалергична подготовка. Върнат пациент няма, уверява лекарката.

"Твърденията за тежки смъртоносни реакции след прилагането на коронавирусни ваксини, за нас, си остават в сферата на градски легенди. Реална обаче си остава смъртността от COVID-19", категорична е д-р Мария Иванова.

Новините от днес и със задна дата