сряда, 26 януари 2022 г.

Няма да приемаме чужди сили на НАТО, укрепваме източния фланг с български батальон

  

                                         Снимка: БТА

България ще укрепва източния фланг на НАТО като рамкова държава в пакта. Но българското правителство е взело политическото решение да определи един български батальон, а не да викаме "НАТО да дойде да ни пази". Това обясни министърът на отбраната Стефан Янев пред депутатите за националната ни позиция по конфликта НАТО, Русия и Украйна по време на изслушването в Народното събрание.

"Да, тази батальонна група ще бъде национална, рамковата държава е България, държавата домакин е България", отсече Янев.

Министърът на отбраната обясни и принципа на взетите решения и разпределението на функциите на партньорите в Алианса.

"На предишни срещи на върха на НАТО са взети решения за укрепване на източния фланг на НАТО. Едната инициатива е за засилено предно присъствие в Черно море. Част от тези мерки предвиждат и възможността за разполагане на сухопътен елемент или бойна група, която има три вида държави, които могат да участват - едната е рамкова държава, държава домакин и държави, които дават своя принос. В анализ на нашите способности и възможности и това, че България не желае да бъде консуматор на сигурност, а да бъде равноправен член на НАТО. Ние потърсихме най-добрата опция", заяви Стефан Янев.

Преди него премиерът Кирил Петков отново повтори българската позиция, оповестена след заседанието на МС. Той уточни, че се работи по сценарии за преодоляване на рискове пред енергийната сигурност относно доставките при ескалация.

"Българското правителство вярва, че първи приоритет е деескалацията на напрежението", заяви министър-председателят. Той е разговарял с представители на НАТО и европейските ни партньори и във всеки разговор подчертавал за необходимостта от дипломатическо разрешаване на кризата.

"Външният министър участва непрекъснато в разговори с нашите партньори и през цялото време наблягаме на това, че деескалацията е основен наш приоритет. И сме готови да подпомогнем всяко усилие на нашите съюзници в тази посока", каза Петков.

"Имаме ясен план какви точни мерки бихме направили, ако това се случи", отговори Петков на ДПС и ИТН, които попитаха за рисковете пред икономиката и в частност - за енергетиката.

"Но ви уверявам, че българският бизнес и българските домакинства ще имат алтернатива при такъв сценарий", посочи премиерът. Той помоли депутатите да му зададат въпроса на закритото заседание със службите, когато ще може да отговори с по-голяма конкретика.

Новините от днес и със задна дата