събота, 22 януари 2022 г.

И богатите плачат: Влад Тенев, вече не е милиардер

  

Съоснователите на Robinhood - българинът Влад Тенев и Байджу Бат, вече не са милиардери, показват изчисленията на Forbes. 

Акциите на компанията вървят стремглаво надолу през последните месеци и от цената на първичното публично предлагане през юли 2021 г. от $38 за брой, в края на търговията вчера те се обменяха срещу едва $13,69.

Само от началото на годината те загубиха 25 процента, при 6,54 процента понижаване за S&P 500, пише money.bg.

Изчисленията на изданието показват, че Тенев и Бат вече разполагат с $845 млн. и $911 млн., съответно. В пика си през август 2021 г., когато акциите на Robinhood достигнаха $85 за брой, те имаха $4,3 млрд. и $4,9 млрд.

Robinhood отказват коментар.

През тази седмица стана ясно, че компанията ще има и нов конкурент в САЩ: британският финтех Revolut ще позволи на клиентите си в най-голямата икономика да търгуват с акции и ETF.

Robinhood стана публична през юли 2021 г. при оценка от $32 млрд. Макар че акциите затвориха с 8 процента спад още на първия ден, процедурата добави по около $2 млрд. към богатството на двамата основатели.

По изчисления на Forbes те станаха милиардери още през септември 2020 г., след като компанията им получи частно финансиране при оценка от $11,7 млрд.

Тенев и Бат тепърва ще получат още акции от компанията, които може да струват милиарди в бъдеще. Следващата стъпка за оценката на компанията ще бъде определена на 27 януари, когато Robinhood ще отчете резултатите за четвъртото тримесечие на 2021 г.

Компанията ще се надява да се е справила по-добре отколкото през третото тримесечие, когато акциите паднаха с 10 процента, а печалбата бе далеч под очакванията.

При последния отчет Robinhood отчете спад на приходите от $565 млн. през второто тримесечие до $365 млн., най-вече заради спад от приходите от криптотърговия.

От него стана ясно още, че компанията има 22 млн. потребители, но средният им баланс по сметките е едва $3 500. За сравнение по-старият конкурент Charles Schwab има 32 млн. акаунта със средно $240 хил. в тях.

Новините от днес и със задна дата