събота, 22 януари 2022 г.

И Прокуратурата подхвана Мангъров за всяване на паника

  

Софийската районна прокуратура се е самосезирала и е започнала проверка по твърдения на инфекциониста Атанас Мангъров, че "564 души, които са починали след зараза с коронавирус, са починали, защото са ваксинирани". По същата причина вчера и Управителният съвет на Българския лекарски съюз обяви, че сезира Столичната комисия по професионална етика.

Твърденията на Мангъров вече бяха опровергани от здравното министерство, а етичната комисия на Столичната колегия на Българския лекарски съюз също проверява известният инфекционист. Разликата между "починали ваксинирани" и "починали, ЗАЩОТО са ваксинирани" може да е само една дума, но тя прави казаното от доц. Мангъров откровена лъжа. Лъжа, която си "играе" със страховете и притесненията на хората", заявиха от Българския лекарски съюз.

Проверката на прокуратурата трябва да установи има ли данни за извършено престъпление -  за всяване на паника по чл. 326 от Наказателния кодекс.

Ако се докаже, че Мангъров е всял паника с фалшиви новини, то той може да влезе в затвора за срок от до 2 години или до 5 години при настъпили значителни вредни последици и да плати между 10 000 и 50 000 лв. глоба.

В началото на пандемията, подсъдима по същия текст в НК, но впоследствие оправдана, беше настоящата здравна министърка Асена Сербезова. За всяване на паника по отношение срока на годност на ваксините беше проверяван и бившият премиер Бойко Борисов, но проверката беше прекратена поради липса на данни за извършено престъпление.

Новините от днес и със задна дата