сряда, 26 януари 2022 г.

НАТО и САЩ връчиха писмените си отговори на Русия

  

НАТО е предала днес писмения си отговор на руските искания в областта на сигурността, съобщи Йенс Столтенберг и призова Русия незабавно да намали напрежението около Украйна. 

Алиансът "отново подава ръка" на Русия, но "в същото време се подготвя за най-лошото", обобщи той на извънредна пресконференция в Брюксел тази вечер, предаде Франс прес.

Малко по-рано източници на ДПА потвърдиха, че 30-те страни членки на НАТО са подготвили своя общ отговор на Москва.

Столтенберг вече на няколко пъти даде да се разбере, че две от руските искания - алиансът да не приема Украйна и Грузия и да изтегли своите сили от източноевропейските държави, присъединили се към него от 1997 г. насам - са неприемливи, отбелязва Франс прес.

"Отново призоваваме Русия незабавно да успокои ситуацията. НАТО твърдо вярва, че напреженията и разногласията трябва да бъдат уреждани чрез диалог и дипломация", подчерта тази вечер Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Той отново призова за възстановяване на представителствата на алианса в Москва и на Русия в Брюксел и за пълно използване на военните комуникационни канали с цел по-голяма прозрачност и намаляване на рисковете.

Русия продължава да струпва сили близо до Украйна, като е разположила хиляди допълнителни войници и модерни оръжия в Беларус, каза в същото време генералният секретар на НАТО. Той уточни, че под прикритието на учения Москва е в процес на изпращане на бойни самолети, зенитни системи С-400 и други много модерни военни технологии в Беларус.

Посланикът на САЩ в Москва Джон Съливан отделно предаде в руското министерство на външните работи американския отговор на исканията на Русия в областта на сигурността, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Съливан дойде тази вечер в министерството, откъдето си тръгна малко след това без да направи изявление.

Политиката на НАТО на отворени врати остава без промяна. Отговорът засяга възможни реципрочни мерки за прозрачност по разполагането на сили в Украйна, уточни държавният секретар Блинкен.

Според него текстът е напълно координиран с Украйна и европейските съюзници и отразява готовността на Вашингтон за диалог.

Антъни Блинкен изрази готовност за допълнителни разговори с руския си колега Сергей Лавров.

Държавният секретар посъветва американските граждани в Украйна да напуснат страната възможно най-скоро, но посочи, че посолството на Вашингтон в Киев ще остане отворено.

На 17 декември руското външно министерство публикува предложени от страната проектоспоразумения с гаранции за сигурност, които тя очаква от САЩ и НАТО. Двата договора - единия със Съединените щати, а другия с членовете на Северноатлантическия съюз - предвиждат отказ от разширяване на алианса на изток и изтегляне на натовските сили от Източна Европа. Западът вече отхвърли тези руски искания като неприемливи.

Тези развития дойдоха на фона на струпването от Русия на войски край границата с Украйна. Москва отрича твърденията на Запада и Киев, че планира инвазия.

Междувременно днес в Естония пристигнаха шест американски изтребителя Ф-15, за да участват в учение. Те ще подсилят мисията на НАТО в тази бивша съветска република на фона на засилващите се опасения от руска агресия срещу Украйна, отбелязва Франс прес.

Утре в Литва са очаквани четири датски бойни самолета.

Тези развития са показателни, че Западът не приема основните искания на Русия в областта на сигурността, макар да е готов да продължи диалога с нея.

Новините от днес и със задна дата