четвъртък, 27 януари 2022 г.

Маратонска среща поохлади страстите на Русия и Украйна

  

Дипломати от Русия, Украйна, Франция и Германия проведоха в четвъртък 26 януари в Париж почти 9 часа преговори за слагане на край на сепаратисткия конфликт в Източна Украйна. Конфликтът е една от причините за днешната криза между Украйна и Русия, която има опасност да прерасне в пълномащабна война, отбеляза Ройтерс.

В обща декларация представители на държавните глави и правителствените ръководители на четирите страни, се договориха за безусловно спазване на примирието в Украйна.

Преговорите в т. нар. "нормандски" формат бяха добър сигнал от страна на Москва и стъпка напред в успокояването на напрежението, но големите различия останаха и нови преговори са планирани след две седмици в Берлин, каза френският представител.

Специалният пратеник на Русия по украинския конфликт Дмитрий Козак окачестви  вчерашния диалог като "нелек", предаде Франс прес.

"Въпреки различията в тълкуването, примирието трябва да продължи, прекратяването на огъня трябва да бъде запазено" между украинската армия и проруските сепаратисти в Източна Украйна, добави Козак след срещата в Елисейския дворец.

Руският пратеник заяви, че срещата в Берлин ще бъде отново на равнище съветници и че среща на върха "не е на дневен ред".

"Надяваме се, че нашите колеги са разбрали аргументите ни и че до две седмици ще имаме резултати", добави той на пресконференция в посолството на своята страна.

"Искаме да поддържаме този диалог", заяви украинският преговарящ Андрий Йермак от украинското посолство.

Според съвместното изявление, публикувано в края на маратонската среща, преговарящите "остават ангажирани да смекчат настоящите разногласия в по-нататъшната си работа".

"Важното е, че днешното комюнике е първият значим документ, по който успяхме да постигнем съгласие от декември 2019 г. насам", каза Йермак.

Новините от днес и със задна дата