събота, 8 януари 2022 г.

Шефът на "Булгаргаз": Не изнасяме евтин газ за Румъния

  

"Булгаргаз" не изнася евтин газ за Румъния от хранилището в Чирен. Така пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов отговори на появилите се обвинения от министри.

По-рано през седмицата на комисия в Народното събрание енергийният министър Александър Николов заяви, че от българското хранилище е изнасяно синьо гориво за северната ни съседка.

След обвинението на министрите на финансите и енергетиката, че България е изнасяла евтин газ за Румъния от газохранилището ни в Чирен, от "Булгаргаз" категорично отрекоха.

"Истината е че "Булгаргаз" не изнася газ за Румъния, ние дори нямаме лицензия за изнасяне на газ. А след като в общественото пространство изтече конфиденциална информация за цената на азерския газ, Азербейджан може да скъса 25-годишния договор с България и да осъди страната ни" заяви изпълнителният директор на Булгаргаз Николай Павлов.

Заради забавянето на интерконекторната връзка с Гърция през Маказа, което трябваше да е готова в края на 2021 година, се бавят и директните доставки на азерски газ. Очаква се трасето да бъде изградено до средата на годината, потвърди премиерът Кирил Петков след среща с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис - дотогава "Булгаргаз" договаря количествата да влизат през газопоровода през Кулата.

"Ние нямаме изграден газопровод - ние се оказахме в ситуация да не можем да получаваме газа, а същевременно да го заплащаме и успяхме по някакъв начин, дори и с политическа подкрепа да убедим нашите партньори да седнем на масата на преговорите и да доставят на алтернативен газопровод", допълни Николай Павлов.

Слабото европейско планиране за доставки са довели до драстичния скок в цената на синьото гориво, заяви още Павлов.

Ескалация на конфликта в Украйна няма да застраши доставките на "Газпром" за България, категоричен е Павлов, тъй като те се осъществяват през "Турски поток" и допълни, че количествата в газохранилището в Чирен са достатъчни, за да се поддържа микса за потребителите от руски, азерски и нагнетен газ от Чирен.

Новините от днес и със задна дата