събота, 8 януари 2022 г.

Откриха случаи на миокардит и при деца след ваксинация

  

                                 Снимка: bTV Media Group

Открити са случаи на миокардит и при деца след ваксинация. Това обяви проф. Радостина Александрова от БАН пред Нова тв. Вирусологът коментира също така страничните ефекти, които са забелязани след ваксинация при малките.

"Във възрастовата група 5-11 години при поставени повече от 8 милиона дози ваксини в САЩ са описани 11 такива случая. 7 от децата вече са се възстановили, а 4 са в процес на възстановяване", каза тя.

Проф. Александров цитира и доклад на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ относно ваксината срещу COVID-19 за деца.

"В него са дадени данни от проучване върху 30 000 деца, които са ваксинирани. Те потвърждават, че най-често при тях се наблюдава болка на мястото на инжектирането, умора и главоболие", разясни проф. Александрова.

Относно ситуацията у нас вирусологът обави, че явно Делта вариантът на коронавируса не иска да отстъпи, но Омикрон се разпространява наистина доста.

"В много страни вече Омикрон взима превес. Във всички случаи той си проправя път доста активно. Трудно е да се каже дали Омикрон е преобладаващ у нас, без конкретни данни", добави специалистът.

Към момента проф. Александрова посочи, че не може да се каже, че Омикрон протича по-тежко при децата. "Наистина засяга много голям брой хора за единица време. В това число може да инфектира и повече деца", уточни вирусологът.

Новините от днес и със задна дата