В Япония се продава нов генно редактиран сорт домати, който съдържа психоактивно вещество. Това твърди изданието Scientific American.

Според информацията до момента, идеята е клиентите да се отпуснат и почувстват по-добре. Любопитно е, че това е първата храна на открития пазар, при която е използвана технологията за генно модифициране CRISPR-Cas9.

Доматите са променени така, че да съдържат високи нива на γ-аминомаслена киселина (GABA). Базираната в Токио компания Sanatech Seed твърди, че веществото може да поддържа по-ниско кръвно налягане и да насърчи релаксацията при хората.

"GABA е известно средство за насърчаване на здравето в Япония. Това е като витамин С", твърди Хироши Езура, главен технологичен директор в Sanatech и биолог в университета в Цукуба.

Проблемът обаче е, че няма солидни проучвания, които доказват, че GABA прави това, което Sanatech твърди. Компанията цитира две проучвания при хора - статия от 2003 г. за ефекта на ферментирало мляко с GABA и статия от 2009 г. за ефектите на GABA, оцет и сушен паламуд. И двете са проведени при хора с лека хипертония и са показали ефекти на намаляване на кръвното налягане. Според експерти, в проучванията липсват надеждни контролни групи и ефектите биха могли да идват от друг източник.

Съществува и друго сериозно притеснение. Пускането на генно редактиран хранителен продукт на пазара е прецедент, който може да отвори вратите за променянето и на други храни. Така на практика е възможно в бъдеще повечето или дори всички продукти, които консумираме, да бъдат изкуствено изменени по някакъв начин, което предизвиква опасения за здравето на хората и за това докъде се простира етичната граница на технологията CRISPR-Cas9.