неделя, 30 януари 2022 г.

Пътуване и туризъм: Какви нови правила влизат в сила от февруари

  

Въпреки призивите на редица световни организации за уеднаквяване на мерките срещу COVID-19 и отваряне на границите на държавите, хаосът при туристическите пътувания остава факт на фона на рекордните нива на заболели в световен мащаб.

Ако ви предстои пътуване през февруари, вижте някои от новите правила, които трябва да имате предвид за някои държави.

Намалява се валидността на сертификатите за пътуване в ЕС

В повечето държави от ЕС валидността на сертификатите за ваксинация срещу COVID-19 се намалява от 1 февруари. Макар общото правило да е срокът на сертификатите да бъде 9 месеца, в много страни валидността е по-кратка.

В Австрия започва задължителна ваксинация

В Австрия започва задължителна ваксинация от началото на февруари, като от 15 март неваксинираните жители на страната ще подлежат на глоба между 600 и 3600 евро. Изключение се прави за лицата под 18 години, бременните и лицата, за които ваксинацията представлява риск за здравето.

Дания премахва всички COVID ограничения

От 1 февруари всички ограничителни мерки в Дания, свързани с COVID-19, се премахват. Отпада носенето на маски в градския транспорт, както и изискването за представяне на COVID сертификат за достъп до музеи, заведения и барове. На границата все пак може да се изисква отрицателен тест от пътниците, които не са ваксинирани или не са преболедували наскоро, като предстои това правило да бъде допълнително обявено. 

В Италия изискват ваксинация за хотели, полети, ски лифтове и други

От 1 февруари влизането в хранителни магазини, аптеки, бензиностанции и други места за стоки от първа необходимост, както и в банки и офиси за обществени услуги, ще е възможно за неваксинираните и непреболедувалите само с отрицателен тест (PCR, направен до 72 часа и антигенен - до 48 часа).

Поне до 31 март ще е в сила изискването за ваксинация за всички лица над 12 години, които искат да отседнат в хотел, да се качат на самолет, да ползват лифтови съоръжения в ски курортите, да се возят на влак или да се хранят в ресторанти. Изброените обществени места ще са достъпни и за наскоро оздравелите от COVID-19. До 31 март е задължително и носенето на маски FFP2/N95 на културни събития, на открито и в обществения транспорт.

Същевременно Италия ще облекчи наложените заради коронавируса ограничения за всички посетители от страни от Европейския съюз от 1 февруари. Здравният министър Роберто Сперанца подписа заповед, според която пътниците от държави от ЕС ще имат нужда единствено от т.нар. зелен пропуск, каза ведомството. Зеленият пропуск удостоверява ваксинация срещу КОВИД-19, преболедуване или отрицателен тест.

Венеция въвежда такса от 5 евро за еднодневните туристи

Очаква се през февруари да бъде въведена отдавна обявената дневна такса за посещение на Венеция. Тя ще е в размер от 5 евро, ще е нужна предварителна резервация на билет онлайн (тъй като ще има лимит на броя посетители за един ден) и ще се плаща само от онези посетители на града, които не остават в него за нощувка. Очаква се мярката да влезе в сила някъде след Карнавала във Венеция, който засега не е отменен.

Тайланд връща програмата "Test and Go"

От 1 февруари Тайланд възстановява програмата си "Test and Go", благодарение на която ваксинираните туристи ще имат повече свобода на движение. Те ще трябва да резервират PCR тест след пристигането си и да останат в определен хотел за първите пет дни от пътуването си. Ако вторият PCR тест на петия ден е отрицателен, чужденците ще са свободни да се движат из страната.

Великобритания маха изискването за тест за ваксинираните

От 11 февруари напълно ваксинираните лица и децата под 18-годишна възраст ще могат да влизат във Великобритания без тест (в момента те са освободени от предварителен тест, но трябва да си направят тест до 2 дни след пристигането си в страната). Неваксинираните ще трябва да си направят два теста - преди влизане в страната и на втория ден от пристигането си, но няма да се налага да се изолират, освен ако резултатът от теста им не е положителен. Остава изискването за попълване на формуляр за локализиране на пътниците.

Индия остава затворена поне до 28 февруари

Индийските власти обявиха, че международните полети от и до страната няма да бъдат възобновени поне до 28 февруари 2022 г.

Норвегия премахва карантината за неваксинирани

От 26 януари норвежките власти премахнаха изискването за карантина за неваксинираните пътници, пристигащи в Норвегия. Остава изискването за предварителна онлайн регистрация на всички, пътуващи до Норвегия, независимо от ваксинационния им статус. За неваксинираните пътници се запазва изискването да представят отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен в рамките на до 24 часа преди влизане на територията на Норвегия (или качване на самолета) и тестване на граничния пункт.

Считано от 26 януари, карантината за членове на домакинство на доказано заразен с вируса може да бъде заменена с ежедневно тестване за COVID-19.

Според решение на ЕК от 1 февруари 2022 г. държавите от ЕС трябва да въведат единни правила за пътуване между страните членки, според които сертификатите за ваксинация вече ще имат срок на валидност.

Препоръката на комисията е от 1 февруари 2022 г. общоприетата валидност на COVID сертификатите за пътуване да бъде 270 дни (9 месеца) след поставяне на втората доза на двудозовите ваксини или след поставяне на единствената доза на ваксината на Янсен.

Въпреки това страните имат свобода да променят мерките и в резултат на това валидността на сертификатите за пътуване в рамките на съюза се различава в някои държави. Срокът на влизане в сила на новите правила - също.

Ето актуален списък на всички държави от ЕС, които до момента са обявили колко ще бъде валидността на COVID сертификатите за пътуване и от коя дата влизат в сила новите правила.


Австрия - 180 дни от 1 февруари

Белгия - 150 дни от 1 март

Гърция - 210 дни - вече в сила

Дания - 210 дни - вече в сила

Естония - 270 дни от 1 февруари

Ирландия - 270 дни от 1 февруари

Исландия - 270 дни - вече в сила

Испания - 270 дни от 1 февруари (минимум 14 дни след поставяне на бустерната доза)

Италия - 180 дни от 1 февруари (след поставяне на бустерна доза сертификатът отново ще е валиден 180 дни)

Кипър - 270 дни

Латвия - 270 дни от 1 февруари

Литва - 210 дни от 1 февруари

Люксембург - 270 дни от 1 февруари

Малта - 270 дни от 1 февруари (но за достъп до различни обществени места в страната от 17 януари сертификатът е валиден 3 месеца, а след поставяне на бустерна доза - 9 месеца)

Нидерландия - 270 дни от 1 февруари (минимум 7 дни след поставяне на бустерната доза)

Полша - не е обявено

Португалия - 270 дни от 1 февруари

Румъния - не е обявено

Словакия - 270 дни от 1 февруари

Словения - не е обявено

Унгария - 180 дни от 15 февруари

Финландия - не е обявено

Франция - от 24 януари 2021 г. за достъп до кина, заведения и др. - бустерна доза до 210 дни; за пътуване - все още не е обявено

Хърватия - 210 дни - вече в сила

Чехия - 270 дни - вече в сила

Швейцария - 270 дни от 1 февруари

Швеция - не е обявено

Същевременно вчера Съветът на ЕС препоръча от 1 февруари ограниченията да бъдат според пътника, а не според страната, от която той пристига. Предвижда се всеки, който разполага с валиден сертификат, да бъде пропускан през границите, без да му бъдат поставяни допълнителни условия.

Също вчера стана ясно, че валидността на сертификатите за ваксинация за територията на България остава една година и няма да бъде намалявана. 

Новината е обновена на 27 януари с информация за Португалия и Нидерландия./trip.dir.bg

Новините от днес и със задна дата