понеделник, 3 януари 2022 г.

“Шпигел“: На българското Черноморие никнат колонии от германски антиваксъри

  

Германци, които са против антипандемичните мерки и ваксините, масово бягат в България - с такова впечатление остава читателят на обширната статия в последния брой на германското списание "Шпигел". (По същата тема ДВ публикува репортаж през април)

Ахелой - бастион на германски антиваксъри?

Статията привежда и примери, които, обаче, трябва да се интерпретират предпазливо. Във въведението към статията четем: "Германски антиваксъри са намерили убежище в почивни колонии край Черно море: там животът е евтин, а на противоепидемичните мерки се гледа през пръсти." Според автора Валтер Майр, германците смятат да останат в България.

Журналистът е посетил техния "бастион" в Ахелой - жилищен комплекс на име "Шато Ахелой", пред който били паркирани многобройни автомобили с германска регистрация. Управителят на комплекса Дирк Гелбрехт е основател на група в социалната мрежа "Телеграм", която се казва "Германски изселници в България" и вече обединява 2500 души, научаваме от статията.

Гелбрехт обяснява пред журналиста от "Шпигел", че в "Шато Ахелой" живеят около 60 души - съкооператори от няколко поколения. В споменатата група в "Телеграм" Гелбрехт посочва и един от мотивите си да обърне гръб на Германия. Според него, медийната система в тази страна била "лъжлива и лицемерна" и трябвало да бъде "унищожена".

Авторът на "Шпигел" отбелязва, че, без да привлича много внимание, германското антиваксърство се групира в "Телеграм" и потегля към България - "бедняшката колиба на ЕС". Там германските емигранти купуват или наемат недвижими имоти, с предпочитание на Черноморието - между Бургас и Варна.

В "Шато Ахелой" наемът на един апартамент възлиза само на 232 евро месечно, а германската общност вече си има и новосъздадени традиции. Например, всеки вторник да се събира на брънч в хотел "Прованс", и да си запълва времето с фалшиви новини от родината - например, че всеки момент щели да затворят аутобаните, за да не могат хората да пътуват между отделните провинции.

Германците, които не вярват в пандемията и ваксините, се радват, че мнозинството българи също "освежаващо" споделят това недоверие. Страната е рехаво населена, а властите са по-скоро мързеливи, така че тук спокойно можеш да останеш незабелязан, споделя германката Урзулина. Животът с коронавируса в България е кротък, в ресторантите на противоепидемичните мерки се гледа през пръсти, а у германските емигранти това създава усещането, че са си върнали малко свобода, четем в статията. Урзулина го формулира така: "Дистанция - нула. Локдаун или вечерен час - нула."

"Това е проява на безотговорност"

В същото време обаче България е рекордьор по смъртни случаи от коронавирус в цяла Европа, а равнището на ваксинациите все още е изключително ниско, пише Валтер Майр в "Шпигел". Авторът е разговарял и с бургаския лекар Светослав Тодоров, който не проявява абсолютно никакво разбиране към поведението на германците: "То е почти престъпно, понеже е проява на безотговорност не само към себе си, но и към другите", казва лекарят.

По-нататък в статията става дума и за консултантската дейност, която практикува един германец, бивш студент по теология. Срещу 2499 евро той предлага на кандидат-емигрантите пакет със съвети за успешен старт в България като "данъчно изгодна дестинация", където човек без проблеми може да се сдобие с шикозна вила и да си кара поршето.

 Материалът е публикуван в DW

Новините от днес и със задна дата