вторник, 11 януари 2022 г.

РСМ освободи Владо Бучковски от поста специален представител в преговорите с България

  

                         Снимка: Булфото

Правителството на Република Северна Македония освободи Владо Бучковски от длъжността специален представител на страната в преговорите с България за решаване на спора между двете държави, потвърдиха за МКД от правителствената пресслужба.

Освобождаването на Бучковски e минало на заседанието под точката "кадрови решения". Засега не се съобщават причините за освобождаването му, но тя стана факт ден след категоричната позиция на българския КСНС по темата "Република Северна Македония".

"Към края на миналата година на Бучковски бе прeдложен мандат като посредник в разговорите с България за решаване на спора и вдигане на българското вето за страната, поради което Република Северна Македония не получи дата за преговори с ЕС", отбелязва МКД. 

"Бучковски много пъти посети България и имаше срещи с президента и премиера на тази държава, както и с министри и други влиятелни обществени личности и бе гост на телевизионни канали, където даваше свои мнения и предложения как да бъде решен спорът между двете държави", посочва МКД.

Новините от днес и със задна дата