събота, 29 януари 2022 г.

Българите щели да бъдат вписани в конституцията на РСМ преди влизането в ЕС

  

Българите ще бъдат вписани в конституцията на Северна Македония. Това потвърдиха от македонското правителство по време на днешната съвместна конференция, която се проведе в Скопие, предаде bTV.

Това ще стане преди влизането в Европейския съюз в срок, договорен със София.

Евродепутатът Илхан Кючюк обяви, че отворените въпроси между двете страни не са оставени настрана и ще вървят напред чрез образование, култура, инфраструктура.

"Има ясна политическа воля за това. Нашата позиция е, че трябва да стане преди да влезем в ЕС", заяви Боян Маричич, вицепремиер по европейски въпроси на Северна Македония.

"Постигнахме споразумение заедно да предотвратим злонамерената пропаганда, ако тя се появи в нашите държави, да бъдем заедно срещу речта на омразата и заедно да победим национализма", каза министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Ден по-рано българският премиер Кирил Петков беше категоричен по време на изслушването си в парламента, че по време на визитите в РСМ и България фокус е бил поставен и върху правата на хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония, като е заявено политическо намерение те да бъдат вписани в конституцията на страната, но без да бъдат поети ангажименти за срокове.

Новините от днес и със задна дата