събота, 29 януари 2022 г.

Плевнелиев: ДАНС да каже кой в кабинета иска да ни скара с Азербайджан в полза на Москва

 Росен Плевнелиев

"Бордът на "Булгаргаз" беше последният, който не е изчегъртан. Новите хора, които се назначават, са предимно от БСП и ДПС. За мен е по-интересно кой извади секретният договор между България и Азербайджан в интернет.

Направи се опит от страна на управляващите да се провалят отношенията ни с Азербайджан. Задачата на ДАНС е да разбере кой е публикувал информацията. Единствените печеливши от това са руснаците", заяви пред Нова Нюз Росен Плевнелиев, цитиран от faktor.bg.

"Позицията ни по отношение на конфликта Русия и Украйна категорично не е ясна. През 2014 г. Русия анексира територия на Украйна, но изгуби останалата част. В нея живеят хора, за които Владимир Путин е агресор. Ако Москва тръгне към мащабна война, самата Русия ще има проблеми. Кремъл днес ще има огромен отпор. Считам, че е важно за визията на НАТО и ЕС Украйна и Грузия, както и всички страни от Европа да влязат в тях. НАТО е отбранителен съюз. Представете си Турция да ни каже, че няма интерес страната ни никога да няма право да влезе в НАТО или в ЕС. 

Двете организации в този момент не трябва да проявяват слабост. Нашето правителство проявява слабост, колебливост и се чуди какво да каже. НАТО и ЕС са нашето семейство. Ако някой ни нападне, ще чакаме в същото време войски от Полша или Германия, за да ни защитават. Много сме пробити. Русия винаги е търсила троянски кон и сега България се гърчи. Логиката на хибридната война на Русия е много проста - тя винаги търси слабото място. Нашите радари например за руски. Дори в Албания купиха по-модерни. Ако не се държим като страни на НАТО и на ЕС, ще останем сами, руски троянски кон", каза още президентът от 2012 г. до 2017 г. 

"Ако Тито е герой за Северна Македония, за нас той е убиец. Тито и Сталин са основните национални герои. Москва използва всеки случай да дестабилизира Балканите. Имаме да извървим дълъг път, който няма да мине без реформи от страна на Скопие", допълни Плевнелиев.

Новините от днес и със задна дата