петък, 7 януари 2022 г.

Руска подводница и британска фрегата са се сблъскали в Атлантическия океан

 

Руска подводница и фрегата на британския флот Тип 23 "Нортъмбърланд" са се сблъскали в Атлантическия океан, предава The Sun.

Според изданието инцидентът е станал в края на 2020 г.

Подводницата се е ударила в теглена антенна решетка сонар от британска фрегата, която я е проследявала на около 200 мили северно от Шотландия.

След сблъсъка екипажът на кораба е бил принуден да прекъсне мисията и да се върне в пристанището за ремонт. Твърди се, че кабелът е бил "влачен по корпуса на подводницата". Смята се, че е повредена и руската подводница, а сблъсъкът се счита за инцидент.

В същото време събеседникът на изданието предполага, че руските подводничари са чули внезапен и необичаен звук, "като че ли вилица се влачи по ренде за сирене". Руското посолство в Лондон отказа коментар.

Руският подводен флот, според западни експерти, се справя добре с функцията си за скрито движение в Световния океан.

По-специално, на 2 януари дизел-електрическата подводница "Новоросийск", принадлежаща към Черноморския флот на ВМС, се е появила във водите на Средиземно море като е предизвикала "изненада" сред командването на Военноморските сили на САЩ и НАТО.

Според Avia.pro подводницата се е приближила до района на разполагане на американски военни кораби и е влязла на голяма дълбочина.

Новините от днес и със задна дата