понеделник, 10 януари 2022 г.

САЩ имат изкуствен интелект, предсказващ преврати

 

Специалисти са създали изкуствен интелект с машинно самообучение, който предвижда кога може да се зародят условия за преврат. Алгоритъмът следи обстановката по целия свят и вече се ползва от Пентагонът, ЦРУ и Държавният департамент, съобщава Futurism.

Алгоритъмът комбинира исторически данни с информация за почти всичко - от лошо време до икономически промени и дори смущения в транзитните модели. Моделиране разчита на идеята, че предупредителните знаци ще се появят и ще бъдат разпознати точно преди зараждането на социални протести или преврат.

САЩ са поставили акцент в следенето на обстановката по света, като така могат да вземат бързи решения дали да подкрепят или да попречат на зараждащите се условия за промяна в дадена страна.

Според информацията, изкуственият интелект, предвиждащ преврати, се ползва и развива от близо десетилетие. Новото в технологията, пише в. "Вашингтон поуст" е, че тя вече следи и обстановката в САЩ.

Базираната в Университета на Централна Флорида CoupCast и организацията с нестопанска цел "Проект за данни и данни за въоръжени конфликти" (ACLED) вече са показали надеждността на своята технология, следяща обстановката  САЩ.

Още през октомври 2021 година алгоритъмът им предвижда опасност за федерални сгради в столицата. На 6 януари демонстранти влизат в Капитолия, а прогнозите на изкуствения интелект излизат верни.

Прогнозиращите алгоритми стават все по-развивана технология. Миналата година Пентагонът обяви, че разработва изкуствен интелект можещ да предвижда действията на потенциалния военен враг на САЩ.

Според учените, с колкото по-голямо количество данни се захрани един алгоритъм, толкова по-точни прогнози може да прави той. Не е невъзможно да се предвиждат действията дори на един отделен човек, стига той да е оставил голяма информационна следа в интернет.

Технологията не идва без своите рискове, а надценяването на възможностите ѝ може да има опасни последици, предупреждават от Futurism.

Джонатан Белиш, който действа като изпълнителен директор на бившата родителска група на CoupCast е загрижен, че тези видове инструменти могат да бъдат използвани за потушаване на мирни протести.

Новините от днес и със задна дата