петък, 7 януари 2022 г.

Експертиза доказа: Майката, убила децата си в Сандански с 60 удара с нож, е вменяема

  

                           Снимка: Bulphoto

Окръжната прокуратура в Благоевград предаде на съд 32-годишната Кристина Дунчева, която уби двете си малки деца в Сандански преди малко повече от година. 

Младата жена е в следствения арест от 19 ноември м.г., когато закла двете си деца - 5-годишния Васил и 3-годишната Ивон в семейното жилище на ул. "Скопие" в Сандански.

Майката и децата били сами в къщи, когато Кристина извадила от шкаф в кухнята три домакински ножа. Взела един от тях, насочила се към Васко и Ивон и им нанесла множество силни удари с ножа. Впоследствие пристигналият на местопроизшествието екип на спешна медицинска помощ констатирал смъртта на децата. В хода на извършените по досъдебното производство съдебномедицински експертизи е било установено, че на всяко от децата са били нанесени над 30 прободно-порезни наранявания, предимно по шията и гърдите. 

Кристина Дунчева бе задържана и обвинена в убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост спрямо жертвите. След като изкара два месеца в следствения арест, Дунчева бе преместена в психиатрията на затворническата болница в Ловеч, където остана до 10 май. След това отново бе върната в килията.

От заключението на вещите лица по изготвената комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза се установява, че по време на престъпното деяние майката не е била в състояние на физиологичен афект.

При нея не се установява психично заболяване или друго заболяване, освен личностово разстройство - емоционално нестабилна личност. Същото не е психична болест и не може да бъде приравнено към продължително разстройство на съзнанието по смисъла на Наказателния кодекс. Не е налице медицинска предпоставка за прилагането на принудителни медицински мерки спрямо обвиняемата.

Кристина Дунчева има изградена и съхранена психична годност, като може да участва пълноценно във фазите на наказателния процес. Спрямо обвиняемата може да бъде реализирана наказателна отговорност.

Понастоящем обвиняемата е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои Окръжният съд в Благоевград да насрочи разпоредително заседание по делото. Майката може да получи най-тежкото предвидено в закона наказание - доживотен затвор без право на замяна.

Новините от днес и със задна дата