понеделник, 27 декември 2021 г.

Ердоган шокира всички с тази новина за Турция

Турция скоро ще влезе в списъка на десетте най-силни икономики в света, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турските медии.

Растежът на БВП на Турция в края на 2021 година ще бъде двуцифрен, посочи снощи Ердоган, който говори в южния турски град Газиантеп.

Президентът окачестви страната си като "изгряващата звезда на 21-и век".

Когато дойдохме на власт резервите на централната банка възлизаха на едва 27,5 милиарда долара, а дългът ни към МВФ възлизаше на 23,5 милиарда долара. Днес вече говорим за 120 милиарда долара резерви на централната банка и липса на задължения към МВФ, каза турският лидер.

Ердоган съобщи, че тази година турският износ е възлязъл на рекордните 221 милиарда долара.

Икономиката се развива, загубите в туристическия бранш до голяма степен бяха преодолени. Без съмнение 2022 ще бъде още по-успешна за туристическата индустрия, каза турският лидер.

Турският президент посочи още, че "някои кръгове са недоволни от развитието на Турция", като припомни и наскорошните промени в курса на националната валута на Турция.

Страната се сблъска с безпрецедентни опити за манипулация на валутния пазар, но властите бързо разрешиха този проблем, каза Ердоган.

Новините от днес и със задна дата