понеделник, 27 декември 2021 г.

Оръжията, които превърнаха 2021 г. в научно-фантастичен хорър филм

 

От зората на човешката цивилизация лицето на войната се изменя постоянно, а нововъведенията са константна. Така медни мечове еволюират в стоманени, за да бъдат заменени след няколко столетия с пушки. Междуконтиненталните балистични ракети, ядрените бомби и модерните автомати далеч не са краят на тази "разрушителна еволюция", пише it.dir.bg.

Въоръжени роботи, безпилотни дронове с ракети, генерали с изкуствен интелект, стелт самолети и хиперзвукови глайдери, които могат да преминат безпроблемно и през най-скъпата отбрана. Всичко това звучи като част от научно-фантастичен хорър филм, но истината е, че подобни оръжия дебютираха само през последните 12 месеца.

Ето кои са най-мощните оръжия, разкрити през 2021 година:

  • Изкуственият интелект на Пентагона
  • Не винаги най-силното оръжие е свързано с директното поразяване. За всяка армия най-опасното нещо би било противникът й да знае всички планове. Това обаче е почти невъзможно дори и с развита шпионска мрежа. Досега.

    Това лято стана ясно, че Пентагонът разработва изкуствен интелект с машинно самообучение, който "може да вижда няколко дни напред в бъдещето".

    Сложни алгоритми ще предсказват с голяма точност действията на противника, като преди това са захранени с огромни масиви от данни, събрани от разузнаването.

    За направата на "дигитални клонинги" и предвиждането на тяхното поведение се говори от години. Комбинацията от голяма изчислителна мощ, машинно самообучение и огромни бази от данни позволяват това да се направи както за един отделен човек, така и за голяма група от хора, военно подразделение, армия или държава.

    Генерал Глен ВанХерк, командир на NORTHCOM и Северноамериканското командване за отбрана на космическото пространство (NORAD), заяви пред репортери, че вземането на решения с активиран AI може действително да позволи форма на проактивно прогнозиране, звучащо за мнозина като научна фантастика.

    Изкуственият интелект може да вземат решения много по-бързо, отколкото би могъл човек. Възможността да се предскаже или прогнозира изключително точно бъдещето би превърнало армията на САЩ в сигурен победител, ако тя успее първа да разработи подобна технология.

    Не случайно в близкото минало президентът на Руската Федерация Владимир Путин заяви, че който успее да създаде най-способния изкуствен интелект ще може да владее и света.

  • Франция изпревари САЩ в създаването на хиперзвуково оръжие
  • Франция осъществи тестово изстрелване на новата си междуконтинентална балистична ракета M51. Тя може да носи ядрени бойни глави и да се изстрелва от подводници.

    Траекторията на бойната глава обаче не е била строго балистична и се е отклонила от предварително пресметнатото. Оказва се, че Париж е тествал хиперзвуково оръжие.

    От години Франция инвестира в създаването на бойни глави - глайдери. Те използват ускорените на ракетата, но могат да маневрират успешно при хиперзвукови скорости, отклонявайки се от балистичната си траектория. Сред предимствата им е значително по-ниската надморска височина на полета, което прави глайдера по-трудно откриваем.

    Изглежда Париж успя да изпревари Вашингтон в направата на хеперзвуково оръжие.

  • Европейският робо-танк Type-X
  • В началото на годината естонската компания Milrem Robotics представи танк-робот. Type-X (RCV) е въоръжен с 25-милимeтрoвo oръдиe M242 Bushmаstеr, 30-милимeтрoвo M230LF или 50-милиметрово оръдие.

    Роботът разполага c пaнoрaмeн прицeл, тoплинeн визьoр, прoтивoтaнкoви рaкeтни кoмплeкcи Аlсоtаn, MMP, Jаvеlin или SPIKЕ. Бронираната машина има максимална скорост 80 км/ч при движение напред и 50 км/ч - назад. Теглото на машината е 12 000 кг, като тя има товароносимост от 4 100 кг.

    Според експертите Type-X (RCV) може да се използва като помощна платформа, която да се използва или за транспорт или за поддържащ огън. Възможно е роботът да се изпраща и за разузнаване или за извършване на мисии в опасни зони.

    Машината може да еволюира в ново поколение танк, който да е роботизиран и без екипаж.

  • Бюджетният руски стелт "Шах и мат"

    Тази година Русия представи бюджетен едно двигателен стелт самолет наречен "Шах и мат" и носещ означението Су-75.

    Оръжията са скрити в специален отсек под основния фюзелаж. Сред тях са хиперзвуковата ракета въздух-въздух Р-37М, която има обсег от над 300 километра.

    В друг отсек, отново скрит във фюзелажа ще са поместени ракети с по-малък обсег.

    Цялостното въоръжение, което може да носи самолета е с тегло от 6 800 килограма. Самолетът ще може да извършва атаки по 6 цели едновременно, което се дължи на модерния му радар с активна фазирана решетка (AESA). По радара си новият руски стелт ще прилича доста на Су-57.

    Бойният радиус на самолета е 1 500 километра, като той ще може да излита от много къси писти и самолетоносачи. Максималната му скорост ще е около 2 200 км/ч.

    Максималното натоварване, което може да понесе самолета е 8g, което е по-малко от това на Су-35. От друга страна това е повече от американския изтребител F/A-18E/F Super Hornet.

    Данните за новия руски стелт предполагат, че освен ракети въздух-въздух ще може да носи антикорабни ракети или въздух-земя. Основната му мисия ще е да осъществява удари зад хоризонта, а не да води близък бой.

  • Турското безпилотно камикадзе
  • В края на миналата година Турция доказа, че разполага с едни от най-добрите военни дронове в света. Арсеналът от безпилотници на Анкара е в състояние да реши изходът на конфликти с нисък и среден интензитет, но освен всичко друго той се обогатява непрекъснато.

Тази година Turkish Aerospace показа дрон-камикадзе Simsek.

Simsek се изстрелва от друг, по-голям БЛА. Благодарение на това, устройството може да се счита за представител на ново поколение дрон - такъв, който се доставя от друг безпилотен апарат.

Максималната скорост на безпилотното камикадзе е 740 км/ч.

За първи път стана известно за новия безпилотен дрон-камикадзе през април. В интервю за CNN Turk шефът на Turkish Aerospace Темел Котил разкри, че устройството е способно да носи до 5 кг взривни вещества.

Освен това иновативният боен дрон-камикадзе знае как да доставя взривните вещества на разстояние от около 100-200 км след изстрелването си от друг безпилотен апарат.

  • Израелският въоръжен робот-граничар
  • Израелският военно-технологичен гигант IAI представи четириколесния робот REX MK II, въоръжен с две картечници. Той се управлява чрез електронен таблет и има камери и различни по вид сензори.

    Роботът може да събира разузнавателна информация, да изнася ранени войници, да носи припаси и да нанася удари по близки цели. Таблетът позволява ръчно управление на машината. Но много от функциите й, включително системата за движение и наблюдение, могат да работят и автономно.

  • Южнокорейският изтребител от пето поколение KF-21 Boramae
  • Машината от следващо поколение, разработвана от Korea Aerospace Industries, има за цел да бъде по-евтина алтернатива на американските F-35, на които разчита Сеул.

    Планът е евентуално да бъдат заменени повечето от по-старите изтребители на Южна Корея, както и производство за износ.

    Първите полети са планирани за 2022 година, като до края на 2021 г трябва да има направени 6 прототипа.

    Серийното производство трябва да стартира през 2026 година, а Южна Корея да разполага със 120 бройки до средата на 2032 г. Индонезия планира да се сдобие с минимум 50 бройки.

    Korea Aerospace Industries има сключен договор за технологична подкрепа от Lockheed Martin. Именно това е причината по размери и форми южнокорейският стелт да напомня на комбинация между F-22 и F-35.

    Технологично самолетът ще разполага с радар с активната фазирана антенна решетка, който ще му позволява точно да следи няколко цели наведнъж. KF-X ще разполага още с технология за радарно заглушаване на противника, инфрачервени сензори и обвивка с намалена радиозабележимост.

    Самолетът ще има два реактивни двигателя General Electric F414-KI, които ще му позволят да има максимална скорост от 2 158.8 км/ч. Стелтът ще може да нанася удари както по въздушни, така и по наземни или водни цели. Едно от основните предимства на самолета, спрямо американските му "колеги" е по-евтината му цена.

  • Северна Корея и "най-мощното оръжие на Земята"
  • В началото на годината Северна Корея показа нова балистична ракета, изстрелвана от подводница. Ким Чен Ун нарече ракетата "най-мощното оръжие на Земята". Думите му не са далеч от истината.

    Стратегическите балистични ракети с подводно базиране позволяват нанасянето на ответен ядрен удар. Така дори евентуалният противник на Пхенян да успее да унищожи всички наземни цели и ракетни силози, той все пак ще се сблъска с унищожително отмъщение.

    Стратегическите балистични ракети с подводно базиране позволяват на КНДР да отвърне и на най-тежкия удар по своя територия. Това от своя страна би обезсмислило всяка военна операция срещу страната, която в отмъщението си може да изпепели множество градове със своето ядрено оръжие. Знае се, че подводната балистична ракета на Севера Корея може да достигне до територията на САЩ.

  • Отговорът на Сеул - първата южнокорейска подводна ракета
  • Тази година Южна Корея се присъедини към престижния клуб на държавите имащи подводници с балистични ракети. Сеул дори демонстрира изстрелване на ракетите Hyunmoo 4-4, които са вариант на Hyunmoo-2B. Те са двустепенни и твърдогоривни, а обсегът им е от 500 километра. Бойната глава на 12-метровата ракета тежи 1 тон.

    Балистичните ракети са базирани на подводница от клас Dosan Ahn Chang-ho, която е съвместна разработка на специалните подразделения на Hyundai и Daewoo. Водоизместимостта е от 3 000 тона. Подводницата може да изстрелва ракета, докато е потопена под вода.

  • "Кедър" - секретната ракета на Русия
  • През лятото Русия проведе секретен тест на ракета, която в бъдеще може да се превърне в гръбнака на ядрения арсенал на Москва.

    Междуконтиненталната балистична ракета "Кедър" ще е с шахтово и мобилно базиране. В разработката ѝ участват най-добрите руски ракетни учени, а характеристиките ѝ са напълно засекретени.

    Според военните анализатори "Кедър" ще служи за база на много от новите хиперзвукови глайдери с ядрени бойни глави, които Русия най-вероятно разработва. Очакват се нови тестове през 2023 и 2024 година.

  • Лазерното оръдие на САЩ
  • Армията на Съединените щати разработва ново мощно лазерно оръжие. То е способно да генерира лъчи изключително бързо, подобно на картечница. Най-удивителното обаче е, че е достатъчно добро, за да накара метала буквално да се изпари.

    Очаква се новото изобретение, наречено Tactical Ultrashort Pulsed Laser for Army Platforms, да бъде около милион пъти по-силно от всяко друго, което е тествано досега. Любопитен факт е, че то ще прилича повече на лазерните оръжия в научно-фантастичните филми, отколкото на моделите, което инженерите са проектирали в миналото.

    Лазерните оръжия, които американските военни са създавали преди, са направени така, че да пробиват дупки през метал, позволявайки им да деактивират относително близки превозни средства или безпилотни летателни апарати. Новата технология обаче е достатъчно мощна, за да изпарява, а не да топи метала, което я прави много по-ефективна.

    Освен изграждането на по-мощен лазер сам по себе си, военните се доближават още повече към научно-фантастичните идеи. Те възнамеряват да добавят към оръжието и възможност за генериране на електромагнитни импулси. Целта на начинанието е да може да се нарушава работата на намиращата се наблизо електроника.

  • Китай и най-добрият хиперзвуков космически самолет
  • Доклад на Financial Times разкрива, че Китай е тествал хиперзвуков планер, който излита в Космоса и може да извършва обиколки около планетата. Глайдерът може да носи ядрено оръжие и да осъществява орбитални удари по САЩ.

    Това е първият създаван от човечеството хиперзвуков глайдер, който не е бойна глава, а носи друго оръжие на борда си. Така хиперзвуковия космически планер може да се върне обратно в базата си след нанасянето на удар.

    Публикацията твърди, че информацията е потвърдена на най-високо ниво, а правителството на САЩ е било неподготвено за нея. Проблемът за Вашингтон е, че системата за орбитални удари на Пекин обезсмисля щатската противоракетна система, защото не съществува начин за противодействие на китайския хиперзвуков глайдер.

    Пробният полет на маневриращия орбитален планер е бил осъществен през август, като той е бил издигнат с ракетата Long March 2C. Апаратът има достатъчна кинетична сила, за да поразява цели в стил камикадзе без бойна глава.

    Китай обаче отрича да е тествал ново оръжие и пази пълна секретност по темата. Публикувани преди години снимки обаче доказват, че Пекин има развита хиперзвукова оръжейна програма.

  • Новините от днес и със задна дата