сряда, 15 декември 2021 г.

Жители на Камено излязоха на протест срещу проект за крематориум

 

Жителите на Камено днес отново излязоха на протест срещу идеята за изграждане на крематориум. Това стана по време на заседание в екоинспекцията в Бургас, където експерти трябваше да дадат екооценка за проекта, който предвижда изграждане на крематориум между двете населени места.

Хората се събраха пред сградата на екоинспекцията докато се обсъждаше доклада за въздействие на проекта върху околната среда, предаде БНТ.

Опасенията на жителите на Камено са, че ще бъде замърсена околната среда, най-общо казано. Освен това ще пострада и имиджа на град Камено. Така много добре звучи "Крематориум Камено" нали? Само, че на каменовци не им харесва това словосъчетание, заяви Иван Тенев, жител на Камено.

"Едно, че там има и много води и хора, които имат и гледат пчели, също ще замърсят пчелите, които имат и произвеждат мед. Това е, против сме", категорична е Филка Петрова, жител на Камено.

Сагата с изграждането на крематориума е от почти две години. Инвеститорът на проекта ще вложи над 6 млн. лева, тъй като стои твърдо зад идеята си. Според него такъв крематориум на най-високо ниво е нужен за областта и категорично опровергава твърденията, че ще замърсява околната среда.

"Някаква група от хора от този града са решили, че не искат това да се случи. Ама защо не искат, на база на някакви страхове, които очевидно са неоснователни. Ние съвсем отговорно даваме съгласието си да бъде извършван мониторинг на замърсяването на въздуха, бихме инвестирали в система, която да следи това нещо и бихме показвали тази информация в реално време на хората", заяви Кристиян Киров, инвеститор на проекта за крематориум.

Според инвеститора експертите на днешното обсъждане също не са констатирали рискове върху околната среда, но в следващите дни се очаква окончателното становище на екоинспекцията.

"Има една доста голяма подписка от 2 000 души, че и повече станах вече от жителите на Камено, Българово и Свобода, които са против изграждането на крематориума в землището на Камено и очаквам РИОСВ да приеме и позицията на населението", каза Жельо Върдунски, кмет на Община Камено.

Жителите на Камено са готови и на по-крайни действия, ако не бъдат чути.

Новините от днес и със задна дата