четвъртък, 16 декември 2021 г.

Прокуратурата: Кирил Петков не е извършил престъпление с канадското гражданство / видео

  

Прокуратурата няма да образува досъдебно производство срещу премиера Кирил Петков заради недекларираното от него канадско гражданство при встъпването му в длъжността на служебен министър на икономиката. 

Няма данни за извършено престъпление, декларираха и от Спецпрокуратурата, и от Софийска районна прокуратура на брифинг пред медиите. Проверката е извършена по една жалба, към която са били присъединени още 8 сигнала.

Освен че Петков не е извършил престъпление с двойното гражданство, което е притежавал преди да стане министър, няма данни за такова и при действията му вече на министерския пост по отношение на ББР, а относно декларираното му имущество, то е предмет не на наказателното законодателство, а на КПКОНПИ. Това обобщиха от Спецпрокуратурата. 

Документно престъпление е налице в това, че е декларирано невярно обстоятелство за гражданство, но Спецпрокуратурата не е компетентна, тъй като към датата на деянието той не е бил член на МС като служебен министър. 

По тази причина спецпрокурорът е дал отказ от досъдебно производство и е изпратил цялата преписка на Софийска районна прокуратура по компетентност - в качеството му на обикновен гражданин, обясниха от обвинението.

Новините от днес и със задна дата