четвъртък, 16 декември 2021 г.

ХИЛЯДИ РАБОТНИ МЕСТА ПОД ВЪПРОС! Съкращенията на работници ще започнат още в началото на новата година

 Интервю :: Добрин Иванов: Само румънците ни изпреварват по ръст на  заплатите в ЕС :: Monitor.bg

Пред невъзможност да продължат работа и масови съкращения на работници са изправени предприятията от тежката индустрия, ако спешно не получат помощ от държавата, заради високите цени на тока.

Предприятията от сектора, на които разхода за ток формира голяма част от себестойността на продукцията, са сключили дългосрочни договори при фиксирани продажни цени, а междувременно основният ми ресурс се увеличил пет пъти, сега са изправени пред невъзможност да покрият такива загуби. Естественият завършек на това е спиране на дейността, казва Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Ако веднага не се вземат мерки, които да повлияят директно на цената на електроенергията за небитовите потребители, съкращенията на работници ще започнат още в началото на новата година, заедно с получаването на първите сметки за ток от предприятията. Добрин Иванов допуска, че е възможно да бъдат засегнати няколко хиляди работни места в металолеенето още с първата вълна на съкращения.

За да не случи това, АИКБ предлага на новото правителство три краткосрочни мерки, които да нормализират ефекта от високата цена на електроенергията. Подобни мерки вече са приложени в Румъния, където сега цената на тока за бизнеса е 180 лв за мегаватчас, и в Сърбия, където цената е 130 лв за мегаватчас./business.dir.bg

Новините от днес и със задна дата