сряда, 29 декември 2021 г.

Викат Рашков на разпит по делото „Хемус“ / видео

 


Това стана ясно по време на брифинг на Прокуратурата.

Вътрешния министър Бойко Рашков ще бъде извикан на разпит по делото „Хемус“. Това обяви говорителката на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

По думите ѝ това се налага във връзка с думи на Рашков от 23 декември, изказани в ефира на БНР. Петрова цитира и точното изказване на вътрешния министър:

 „За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват и едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме сигнали, да предприемат едни действия, едни куфари и да заминат я за Дубай, я за някъде другаде”.

„От казаното следва, че Рашков разполага с конкретна информация за начините на трансфериране на финансовите средства, като и за нахождението им и крайните им получатели, макар тази информация да не е докладвана от ГДБОП в СГП”, каза тя.

Петрова заяви още, че тези обстоятелства имат не само обществено значение, но са важни и за разследването.

„Ето защо той се явява основен свидетел, който би могъл да спомогне за установяване на обективната истина по делото, което е в интерес на българските граждани. С оглед на това той ще бъде призован, за да даде в качеството си на свидетел показания относно това каква информация му е известна”, посочи Десислава Петрова.

„В случай, че Рашков посочи в своите показания конкретни физически лица или търговски дружества, от страна на СГП ще бъдат извършени всички възможни действия по разследването – разпити, претърсвания и изземвания на визираните от вътрешния министър средства, за които има данни, че са придобити по престъпен начин”, каза още говорителката на Софийската градска прокуратура.

Тя беше категорична, че при събиране на достатъчно доказателства за виновността и на други лица, те ще бъдат привлечени в качеството им на обвиняеми и ще им бъдат определени адекватни мерки за неотклонение.

Новините от днес и със задна дата