сряда, 15 декември 2021 г.

От утре Италия изисква на границата отрицателен тест дори от ваксинираните

  

От 16 декември гражданите на ЕС ще трябва да представят отрицателен PCR или антигенен тест, независимо дали са ваксинирани или преболедували.

Ваксинираните и преболедувалите лица ще могат да продължат пътуването си в Италия след представяне на теста.

Неваксинираните лица освен това ще трябва да прекарат 5 дни под карантина без опция за предсрочно освобождаване, а неваксинираните от страни извън ЕС - 10 дни под карантина. След края на карантината чужденците ще трябва да представят още един отрицателен тест.

Антигенният тест трябва да е направен до 24 часа преди отпътуването, а PCR тестът - до 48 часа преди това.

Тези мерки са в сила за всички лица на възраст над 6 години. Децата под 12 години, чиито родители са ваксинирани, няма да бъдат поставяни под карантина, дори и самите те да не са ваксинирани.

Досега в Италия се влизаше само със зелен сертификат, удостоверяващ, че лицето е ваксинирано, преболедувало или със скорошен отрицателен тест.

В пакет с тези мерки беше удължен и срокът, в който ще се изисква "супер зелен сертификат" - до 31 март вместо до 15 януари, както беше обявено преди това. "Супер зеленият сертификат" е версия на зеления сертификат, в която обаче отрицателен тест не се смята за валиден за достъп до редица обекти на закрито, сред които хотели, ресторанти на закрито, музеи, стадиони и културни центрове. Така неваксинираните и непреболедувалите COVID-19 на практика остават в почти пълен локдаун в страната.

Новите мерки бяха посрещнати с критика от туристическия сектор на страната, който е един от най-тежко пострадалите от пандемията. От Европейската комисия посикаха Италия "да обясни решението си", тъй като то подкопава увереността в еднаквите правила за пътуване в рамките на целия ЕС.

Новините от днес и със задна дата