събота, 4 декември 2021 г.

Български медик в Южна Африка: Заразените с "Омикрон" рядко постъпват в болница

  

"Заразените с варианта "Омикрон" на COVID-19 рядко постъпват в болница. Общо взето всички го прекарват леко, с леки симптоми - кашлица, главоболие, евентуално запушен нос".

Това каза в интервю за предаването "Тази събота" по bTV кардиологът доц. Владимир Григоров, който работи в Йоханесбург, Южна Африка.

По думите му случаите на заразени с новия вариант скачат рязко, особено през последните 24 часа - вече има регистрирани около 6000.

В Република Южна Африка около 33% от населението е ваксинирано срещу коронавирус. Няма изискване за зелени сертификати за достъп до обществени места.

Според доц. Григоров ограниченията за пътуване от РЮА са дискриминация, защото вариантът "Омикрон" вероятно циркулира вече и в други държави, но не са го открили навреме.

"Сега излизат данни, че много от страните, в които го е имало, не са правили генетична секвенция и те просто не са го намерили. Тук вирусологията е изключително добре развита заради СПИН и поради това генетиката е добре развита", уточни медикът.

Според Д-р Александър Симидчиев трета доза би могла да ни предпази от "Омикрон".

 "Трета доза би могла да ни предпази от новия вариант на коронавируса, а освен това има данни, че "Омикрон" не протича по-тежко." 

Той добави, че и ваксините вероятно няма да спрат да действат, просто ще са с по-ниско ниво на защита, затова е важен бустерът.


По думите му единственото ясно е, че този вариант е много по-заразен, но ако се докаже, неговото леко протичане и той измести "Делта" варианта, това ще позитивно.

"Засега обаче всичко е в сферата на хипотезите, но не бива да има място за паника. Ако маските се носят правилно, до 40% намалява рискът от заразяване", добави медикът.

Симидчиев обясни, че ЮАР е благоприятно място за развитие на нови мутации на вируса, защото има голямо население, ниско ниво на ваксинация и много хора с компрометирана имунна система.

Там са 30% имунизираните, а у нас 25, добави той.

Медикът коментира и новото Народно събрание, от което е част, като заяви, че е редно в него да се влиза със зелен сертификат.

"Ясно е, че в парламента трябва да се влиза със зелен сертификат. Според заповед на здравния министър за всички обществени сгради се изисква такъв, значи би трябвало и за сградата на НС да е валидно това правило", каза той.

Симидчиев отрече да е искал да става здравен министър, но ако му се предложи да е председател на здравната комисия, няма да откаже.

Новините от днес и със задна дата