четвъртък, 30 декември 2021 г.

Забраняват политическата и партийна дейност в училищата

 Връщат в клас част от по-големите ученици - Образование - www.pariteni.bg 

В системата на предучилищното и училищното образование се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност. Това е записано в проект за промени в Закона за предучилищното и училищното образование, приет от Министерския съвет днес, съобщиха от правителствената информационна служба.

При изпълнение на своите функции педагогическите специалисти трябва да са политически неутрални и не могат да налагат идеологически и политически убеждения. Изискването за политически неутралитет и забраната за политическа и партийна дейност важат също за началниците и служителите в регионалните управления на образованието /РУО/.

Ако тези промени бъдат гласувани в Народното събрание, системата на средното образование ще се деполитизира със закон, посочват още от правителствената информационна служба.

Предложението на Министерството на образованието и науката е провокирано от множество случаи, при които служители от РУО в страната извършват политическа дейност и участват активно в партийни мероприятия по време на предизборни кампании за различните видове избори, включително и в качеството им на кандидати от името на партии и коалиции. 

В системата на предучилищното и училищното образование, която следва да е неполитическа и надпартийна, са създадени видими зависимости от политическо и партийно естество. Подобни дейности могат да изместят професионалното и експертното начало при назначенията и управлението на образователната система и да доведат до недопустимо политическо влияние върху учителите и учениците, се посочва в мотивите към проекта.

Целта на измененията е високата експертиза и професионализмът да се издигнат в основни принципи на системата.

Новините от днес и със задна дата