вторник, 14 декември 2021 г.

Сергей Станишев: Участието на Корнелия Нинова в правителството е политическа грешка

  

"В България започва промяна след близо 12-годишно почти постоянно управление на ГЕРБ и това е позитивно, защото това състояние запушваше страната дълго време. Четворната коалиция трябва да осъзнае, че търпението на хората е на изчерпване. След служебните правителства има толкова много кризи, които трябва да се решават".

Това коментира пред БНР евродепутатът и лидер на ПЕС Сергей Станишев, премиер на България в периода 2005 - 2009 година.

По думите му има много подводни камъни в една такава четирипартийна коалиция.

"Притеснително е, че няма механизъм за функциониране на коалицията. Участието на председателя на БСП в правителството е политическа грешка за БСП. Много червени линии на БСП бяха замъглени и се съмнявам, че ще се реализират. Въпросът е не с какво БСП влиза, а с какво излиза от това управление", каза още Станишев.

"Почти всички ресурсни сектори са концентрирани само в една партия - това е "Продължаваме промяната", което не е добре за баланса в коалицията. За една коалиция има важни неща - начин на изглаждане на противоречията, диалог вътре, отношенията между лидерите на политическите сили и ролята на премиера. Премиерът трябва да показва на всички, че е нещо като баща на едно голямо семейство, понякога то ще бъде свадливо", анализира бившият премиер.

Той подчерта, че сме много закъснели с Националния план за възстановяване и устойчивост и че "правителството трябва незабавно да влезе в диалог с Европейската комисия".

Според него темата за Република Северна Македония трябва да е на ниво политици. За да бъде България в икономическото, а и в политическото ядро на Европейския съюз, новите управляващи в РС Македония не трябва да се отказват от стремежа към влизане в еврозоната, препоръча още президентът на ПЕС.

Новините от днес и със задна дата