сряда, 8 декември 2021 г.

Пак прецакани: Режат добавките към пенсиите или наполовина, или ги премахват изобщо

  

Започна изплащането на пенсиите за декември. Заедно с тях над 2 млн. пенсионери ще получат и допълнителни 120 лв. преди празниците, предава Bulgaria On Air.

Догодина обаче, най-вероятно добавката ще отпадне в този си вид, а размерът ѝ ще се определя от линията на бедността. Добавката от 120 лв. се изплаща за трети пореден месец. Първоначалните разчети в бюджета, готвен от служебния кабинет, дадоха надежда, че сумата ще се запази и догодина. 

"Каквото и да струва, твърдото ни решение е доходът на пенсионерите да не пада", заяви финансовият министър Валери Белчев.

Оказа се обаче, че служебният финансов министър е избързал и добавки от януари до юни ще има, но в размер не на 120, а на 60 лв. А възрастните хора разчитат на тези средства. 

"Да, увеличена, но не е тази сума, която сега получаваме. Остава да видим януари колко ще бъде увеличението... Ще получаваме по-малко с около 30 лв. Говореше се, че ще има още 6 месеца 120 плюс - тогава е добре, ще имаме и за ток, и за храна", обясни Петранка Друмева.


Междувременно спряганият за бъдещ финансов министър - Асен Василев, предложи друго: от началото на следваща година добавки да получават само онези, чиито пенсии са под линията на бедност, която е 413 лв. 

В момента минималната пенсия е 300 лв., а Ковид-добавката - 120 лв., така че най-бедните пенсионери получават 420 лв.
От 25 декември минималната пенсия става 370 лв., а за догодина размерът и ще се определи в бюджета за 2022 г

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата