вторник, 7 декември 2021 г.

Българската спецпрокуратура оглави международно звено срещу организираната престъпност

  

                                       Снимка: БТА

Българската специализирана прокуратура е била избрана за ръководител на Секретариата на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност, с мандат от 4 години. Решението е било взето с явно гласуване на онлайн съвещание представителите на държавите-участнички в международната организация, съобщиха от държавното обвинение.

Постоянната конференция е създадена на 27 май 2016 г. в Белград. Целите на организацията са засилване на международното сътрудничество в противодействието на организираната престъпност, своевременна комуникация между страните-участнички в съответствие с техните правни системи, подпомагане на сътрудничеството по молби за правна помощ и установяване на директна връзка между прокурорските институции.

Учредители на организацията са Националната дирекция "Антимафия и борба с тероризма" на Република Италия, специализираните прокуратури у нас, в Сърбия, Словения, Р Северна Македония и в Черна гора. Сред учредителите още са службата за борба с корупцията и организираната престъпност на Хърватия, прокуратурите на Босна и Херцеговина, Албания и Унгария, както и Националното бюро "Антикорупция" на Румъния. Гърция бе приета като 12-и член на организацията, желание за участие е заявила прокуратурата на Австрия.

Дейността на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност, се осъществява с подкрепата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.


Българската спецпрокуратура е втората след прокуратурата на Сърбия, която оглавява Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност.

Новините от днес и със задна дата