вторник, 28 декември 2021 г.

Руският Върховен съд ликвидира "Мемориал"

  

Руският Върховен съд взе решение за закриване на неправителствената организация "Мемориал интернешънъл", която бе обявена в Русия за чуждестранен агент, предадоха световните агенции.

Върховният съд на Руската федерация реши да ликвидира Международното историко-образователно дружество "Мемориал", предаде ТАСС.

Генералната прокуратура на Русия подаде във Върховния съд иск за ликвидацията на "Мемориал интернешънъл" с аргумента, че тя нарушавала руския закон за чуждестранните агенти.

"Удовлетворяваме иска на Генералната прокуратура за ликвидация на Международно историко-просветно дружество "Мемориал"", обяви решението съдия Алла Назарова.

С решението на съда ще бъдат ликвидирани всички клонове на организацията, поясни ТАСС.

Адвокатът на "Мемориал интернешънъл" Мария Ейсмонт заяви, че решението на Върховния съд е незаконно и политически мотивирано и ще бъде обжалвано както в Русия, така и в Европейския съд за правата на човека.

Според нея "това е несправедливо решение, което ще навреди" на страната. "Това е лош сигнал, че нашето общество и страната ни се движат в грешна посока", каза шефът на "Мемориал" Ян Рахнски.

Неправителствената организация "Мемориал" е смятана за стълб в защитата на свободите в Русия. "Мемориал интернешънъл" пък е ключовата структура, която координира дейността на мрежата на неправителствената организация "Мемориал" в Русия. 

Решението за закриване на "Мемориал" бе взето на третото съдебно заседание по случая, започнало тази сутрин. Няколко десетки привърженици на неправителствената организация се бяха събрали пред сградата на съда въпреки мразовитото време и забраната да се протестира. Наложи се намеса на полицията и трима души бяха задържани.

Паралелно с този случай руската прокуратура поиска и ликдивирането на Центъра за защита на човешките права "Мемориал", обвинен, че възхвалявал тероризма и екстремизма, както и че нарушава закона за чуждестранните агенти. По този отделен случай ще има съдебно заседание утре в московски съд.

"Мемориал": уважавана в чужбина, гонена в Русия 

Неправителствената организация "Мемориал" се радва на голям престиж в чужбина. Днешното съдебно решение я направи една от поредните жертви в дългия списък на неправителствените организации, на опозиционерите и на медии, станали обект на преследвания в последните месеци в Русия.

 "Мемориал" е една от най-старите и най-известни в страната правозащитни организации. Тя бе създадена от дисиденти, сред които и нобеловият лауреат Андрей Сахаров и мисията ѝ беше да извади наяве истината за милионите жертви на престъпления в СССР, за да избегне всякакво връщане към тоталитаризма.

Отделно Центърът за защита на човешките права "Мемориал" е специализиран в разкриване на случаи на нарушения на човешките права, извършени от съвременната руска държава, отбелязва Франс прес.

"Мемориал Интернешънъл" е включен в регистъра на организациите с нестопанска цел - чуждестранни агенти през 2016 г. В продължение на няколко години организацията е била многократно глобявана от съдилища в Руската федерация за нарушаване на закона за чуждестранните агенти. От "Мемориал" подчертават, че не са нарушили закона за чуждестранните агенти.

"Мемориал" и осъденият историк

Руският историк Юрий Дмитриев, специалист по проучване на сталинските репресии, беше осъден в понеделник, 27 декември, на 15 години затвор за сексуално насилие над дете, по дело, което според привържениците му, е било политическо, предаде Франс прес.

Осъждането на този член на НПО "Мемориал" - правозащитна организация, пазител на паметта на жертвите на ГУЛаг, е първото от три съдебни произнасяния в рамките на три дни, които може да доведат до закриването ѝ тази седмица.

В Телеграм "Мемориал" съобщи, че Дмитриев е получил 15-годишна присъда.

Настоящата присъда увеличава с две години предишна, постановена през 2020 г. по същото дело, смятано от привържениците на историка за репресивна мярка заради проучванията на Дмитриев на смъртоносните чистки от съветската епоха.

Осъдителната присъда беше постановена от съд в град Петрозаводск, столицата на руската автономна република Карелия, където Дмитриев оглавяваше клон на "Мемориал".

Дмитриев посвети десетилетия на установяване на местата на масови гробове и на ексхумация на останките на жертви на сталинските репресии.

При управлението на президента на Русия Владимир Путин, който е бивш офицер от КГБ, достъпът до държавните архиви по тези въпроси беше значително ограничен, а самоличността на извършителите на чистките беше засекретена.

Новините от днес и със задна дата