вторник, 28 декември 2021 г.

Медсестра от Александровска разказа за жесток мaсов бой за ваксини

  

Вече една година у нас тече ваксинация, а все още сме на последното място сред европейските държави по този показател. През тази една година ваксината беше единственото оръжие срещу вируса, съобщава БНТ. 

Тъкмо свикнахме с първа и втора доза и се оказа, че трябва да си поставим трета, а може би и четвърта. Сдобихме се с цифров сертификат. Вече е възможно да се ваксинират и децата над 5 години.

От тържественото пристигане на първите дози до днес - репортерът на "По света и у нас" Мая Димитрова чакаше многократно заедно с хората по опашките и ни припомня едни от най-ярките моменти, които събра през годината.

Пристигна като коледен подарък и с упътване за употреба, в което явно бяха забравили да напишат, че всяка поставена доза се прави в присъствието на журналист.

И не всички странични ефекти от това бяха предвидени.

Страхът от големите игли, които били видели по медиите беше много сериозен. Мъже, разбира се повече, се завиваха през глава за да не гледат, каза д-р Васил Михайлов, Александровска болница.

Д-р Михайлов е в имунизационния кабинет от ден първи.
Беше романтично-драматично. Фургон, тъмно, студено, за първи път се прави нещо.
По времето на зелените коридори романтиката отстъпи. Тогава беше стълпотворение от хора, стотици хора идваха, включително се стигаше и до физически сблъсъци.


Те се сбиха над мен и аз попаднах, те ме повлякоха, добре че се хванах за вратата иначе щях да падна, каза Вътка Дикова, мед.сестра.
В битката за ваксините буквално се включиха и личните лекари.
Имало и неприлични предложения.

Вечерта идва жена, която казва вижте аз идвам да имунизирате мен, но водя и кучето. Ако ви е останала някоя игла, ако имате възможност някоя ваксина?
Денят, който ще бъде запомнен.

Получих съобщение от софийската РЗИ да прекратим имунизацията с "Астра Зенека" и прекратяваме дейността, каза д-р Силвия Чолакова, управител на Медицинския център в "Пирогов".

После опашките се върнаха.
Лятото опашки нямаше. Есента и зимата също.
Грях им на душата на тези колеги, които създадоха едно усещане, че има друга теза, антиваксиналната, на тяхната съвест лежат много животи, каза д-р Васил Михайлов, Александровска болница.

Една година по-късно. А ако ваксината не беше пристигнала?

Новините от днес и със задна дата