сряда, 15 декември 2021 г.

Парламентът наложи мораториум върху цените на тока, водата и парното по предложение на ГЕРБ

  

                                         Снимка: БТА

Народното събрание наложи мораториум върху цената на електроенергията, водата и парното от 1 януари 2022 година. Предложението беше на председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Изненадващо обаче мнозинството подкрепи опозицията и така 186 народни представители спряха поскъпването на основните битови сметки след Нова година, което вече поискаха от КЕВР. 

Двама народни избраници бяха против, а други двама се въздържаха. Така парламентът изпревари енергийния регулатор, който вече предложи от 1 януари 2022 повишението на цената на тока за бита да бъде средно с 11,51%.  Това бе и една от причините вносителите от "Продължаваме промяната" да настояват за временна комисия за енергийната криза, а изненадващо НС да наложи освен това и мораториум върху цените.

ДПС не подкрепиха предложението. "Направихте най-големия популизъм. Нямате представа какво направихте със свободния пазар на електроенергия в България", реагира Рамадан Аталай. Това решение е противозаконно, каза той. Депутатите от движението не взеха участие в гласуването.

Предложението бе направено по време на дебатите за сформиране на временна комисия в НС за енергийната криза. Веднага след изказването на Десислава Атанасова думата взе Тошко Йорданов от ИТН, който хвърли бомбата. 

"Радвам се, че опозицията разсъждава отговорно, затова мога да ви уверя, че ние ще подкрепим вашето предложение за мораториум. Огромна група от българските депутати ще застанат зад това предложение. Не знам как ви хрумна, но съм изключително щастлив, че дойде от вас", обърна се към ГЕРБ депутатът на Слави Трифонов.

"Искам да благодаря на всички, че подкрепиха нашето предложение за проект на решение за мораториум на цените на ел. енергията, топлоенергията и ВиК- услугите. Считам, че демонстрирахме загриженост към българските граждани и към българския бизнес, които са поставени месеци наред в тежки условия на оцеляване", заяви след гласуването вносителката на проекта за решение Десислава Атанасова.

Виктория Василева от ИТН втори път благодари на ГЕРБ. "Благодаря на г-жа Атанасова още веднъж за предложението, което подкрепихме", каза тя.

След повече от три часа дебати депутатите сформираха и предложената от управляващата коалиция временна за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея. Тя мина със 163 гласа "за", 49 "против" и 7 "въздържал се". Председател на комисията ще е депутатът Радослав Рибарски от ПП.

Според депутата Атанас Михнев държавният регулатор е завладян от интересите на корупционери.

"Това предложение на КЕВР, нека да си го кажем, е политическо. В първия ден на кабинета "Петков" те решават, че трябва да вдигнем цените на тока, на граждани. Държавническото нещо, което трябва да се направи, е независимите регулаторни органи да бъдат независими и да не вдигат цената на тока, да защитят гражданите, а ние ви да предлагаме временна комисия, която да установи какво точно се случва".

Против създаването й пък от началото на дискусията бяха от ГЕРБ и ДПС, които съзряха недопустима намеса в независимия регулаторен орган и нарушаване на правилата на свободния енергиен пазар. 

Хасан Адемов от ДПС и Делян Добрев от ГЕРБ упрекнаха, че целта на създаването на такава комисия е да се прехвърли отговорността на Министерския съвет върху парламента.

"Кой ще плати? Все някой плаща. Вие това нещо като социалисти може и да не го разбирате, но то винаги някой накрая плаща тази сметка, токът се вдига в цяла Европа. КЕВР единственото, което прави, е да отчита разни факти...Като задържате цената на тока за всички, означава, че я задържате дори за онези, които могат да си платят", възмути се по време на парламентарните спорове Тома Биков от ГЕРБ 

В същото време обаче именно от ГЕРБ впоследствие предложиха мораториума върху цените на енергоносителите, а той бе подкрепен от залата и приет.

Само преди ден премиерът Кирил Петков се оплака, че КЕВР прави предложение за повишаване на цените в енергетиката още в първия ден на новото правителство.

Новините от днес и със задна дата