събота, 18 декември 2021 г.

Полша прави първа крачка към разпадане на ЕС

  

Варшава заплаши Европейския съюз с прекратяване на вноските в европейския бюджет. Това означава, че Полша е направила първата крачка към оттеглянето от ЕС. Самите полски политици отричат желанието да напуснат Съюза, но действията им показват друго. И решението на този конфликт до голяма степен зависи от новия германски канцлер Олаф Шолц, пише trud.bg

Канцлерите на ФРГ имат своеобразна традиция, според която първите им държавни посещения се извършват в следния ред: Париж (западната съседка), Брюксел (столицата на Европейския съюз) и Варшава (източната съседка). Новият ръководител на германското правителство Олаф Шолц започна обиколката буквално ден след встъпването си в длъжност, въпреки че за последната му спирка - в Полша - имаше съображения от двете страни на границата, че е по-добре това посещение засега да се отложи, между двете съседки са се развили твърде трудни отношения.

Концептуалният конфликт с Варшава е наследство, оставено на Шолц след Ангела Меркел. По-точно би било да се каже, че това не е толкова конфликт между Полша и Германия, колкото между Полша и ЕС, но в самата Полша са убедени, че Берлин стои зад най-досадните решения на Брюксел. Поне това е присъдата на министъра на правосъдието и едновременно с това главен прокурор на Полша Збигнев Зьобро, ключов персонаж в настоящия конфликт.

Зьобро е един от най-видните, известни и скандални политици в управляващата партия „Право и справедливост“. Католически духовник и радикален консерватор, той е в спор с Брюксел по различни социални въпроси, от правата на ЛГБТ до правото за аборт. И именно Зьобро беше авторът и основен лобист на съдебната реформа, която доведе до кипенето на и без това сложните полско-европейски отношения.

Историята накратко. Брюксел смята, че създаването на дисциплинарна камара в Полша, която ще може да отстранява съдии от работа на всички нива, е посегателство върху независимост на съдебната власт. А във Варшава, напротив, са твърдо убедени, че именно Европейският съюз си позволява неправомерна намеса в суверенните дела на Полша. Полският премиер Матеуш Моравецки сравни ситуацията с „разговор с пистолет в слепоочието“.

В момента ситуацията е патова. Съдът на Европейския съюз присъди глоба, която Варшава трябва да плаща до момента, в който не ликвидира дисциплинарната камара - по милион евро на ден. Но полският конституционен съд позволява на властите да игнорират решенията на Европейския съд, подчертавайки примата на полското законодателство пред европейското.

За събиране на глоба не е необходимо одобрението на поляците - тя може да се приспадне от онези субсидии за изравняване на стандарта на живот и развитие на приоритетните проекти (като „зелената енергия“), които Брюксел изпраща на Полша.

Главният прокурор Зьобро обаче обещава да стигне докрай и да постави въпроса по най-неприятния за Европейския съюз начин - до спиране на плащанията от Варшава към общия бюджет на ЕС. Според него Европейският съюз „незаконно“ отказва на Полша средства от „общия бюджет, за който тя също допринася“.

„Полша трябва да наложи вето на решения на ЕС, които изискват единодушно одобрение в отговор на изнудването на ЕС. Полша също трябва да преразгледа своите ангажименти към ЕС по отношение на енергийните и климатичните политики, които водят до рязко покачване на цените на електроенергията“, казва Зьобро.

Тази заплаха е важна, защото беше предвидена като част от сценария за излизане на Варшава от ЕС. И изпълнението на този сценарий, благодарение на усилията на Зьобро, сега има риск да се ускори.

Системата от междубюджетни траншове в Европейския съюз е смътно подобна на разпределението на данъчните приходи в Руската федерация. Всички страни членки правят вноски в централната касичка „според възможностите“ и след това получават обратно „според нуждите“. По-богатите изпълняват функцията на дарители, по-бедните са получатели.

Полша е основен получател, на който му предстои да стане донор. От политическа гледна точка тази консервативна страна се възприема в Брюксел като „болното дете на Европа“, но от икономическа гледна точка поляците са отличници, които по-грамотно от останалите са се разпоредили с финансовото подпомагане на центъра, коренно са обновили инфраструктура си и имат стабилен икономически растеж от 5% годишно при 1-2% в развитите страни.

Това означава, че скоро Варшава ще започне да плаща повече, отколкото да получава обратно. Още повече, че този ден наближи рязко след излизането от ЕС на голям донор в лицето на Великобритания. За тези поляци, които са по-алчни, това само по себе си поставя под въпрос рационалността на по-нататъшния престой в „единното европейско семейство“.

Самият премиер категорично отхвърля варианта, според който Полша може официално да напусне ЕС след Великобритания. Но неговият пряк подчинен доведе конфликта до онази логика на развитие, когато „страшните приказки“ започват да се превръща в реалност.

Или Варшава, въпреки категоричното си нежелание да го направи, ще приеме глобата и ще получава с 365 милиона евро по-малко годишно, или ще последва „програмата на Зьобро“ и ще спре плащанията, което е трудно да се тълкува по друг начин освен като първа стъпка към излизане. Ако се осъществи и втората част от заплахата - с налагане на вето върху всички решения на Европейския съюз, които трябва да се вземат колективно, оттеглянето на Варшава дори ще се възприеме с облекчение.

Полските медии смятат, че шансовете Моравецки и компания да се споразумеят с еврокомисарите и да разрешат конфликта са минимални - всичко е отишло твърде далеч. Всички надежди в този смисъл са възложени на Шолц като посредник, но проблемът с Шолц е, че той не е Меркел.

Посещението на новия канцлер в трите столици разкри пред Европа стила на външната политика на Шолц - и европейската преса го намери за „много предпазлив“, „изключително внимателен“, „изключително учтив“.

Шолц неизменно избягва да отговаря на чувствителните въпроси и избягва острите ъгли. Партийната му кариера и самият факт, че е избран за канцлер обаче не говорят в полза на това, че е „мек и пухкав“ политик. И сега може би просто оглежда врага, събира информация и си съставя мнение преди да започне да действа бързо и твърдо.

В конфликта с Полша Брюксел (и, както смятат поляците, Берлин, който стои зад него) вече няма други варианти за победа, освен оставката на министър Зьобро в близко бъдеще. На тази основа ще може да се прецени изчерпателно кой е спечелил - полските сепаратисти или вежливият германец Шолц.

Новините от днес и със задна дата