събота, 18 декември 2021 г.

Лекари и фармацевти започват мащабна информационна кампания за ваксините

  

Информационна кампания за ваксините срещу COVID-19 с активното участие на личните лекари и фармацевтите подготвят от Министерството на здравеопазването. Това стана ясно от думи на министъра на здравеопазването Асена Сербезова по bTV.

Кампанията ще се води по препоръките на СЗО, защото "няма нужда да откриваме топлата вода".

В тази връзка в понеделник министър Сербезова събира съвет, в който влизат инфекционисти, епидемиолози, вирусолози, както и специалисти от БЛС и от Българския фармацевтичен съюз.

Много разчитаме на личните лекари в тази кампания. Тя ще бъде направена и със съветите и сътрудничеството на СЗО, пригодени към българските условия, посочи здравният министър. Насочваме се към лекарите и фармацевтите, защото те могат да предадат в достъпен вид тази по-специфична информация към хората, каза Сербезова.

Министърът посочи резултати от проучване, направено у нас, според което около 10-12 процента от хората са с негативно отношение към ваксините. Голям процент са тези, които се колебаят, към тях ще се насочим, защото с подходящата информация може да се получи отговор на въпросите, които ги интересуват, каза още Сербезова.

Тя посочи, че за зелен сертификат има три опции - това не е само поставянето на ваксини, а и тестове и преболедуване. Асена Сербезова каза, че в МЗ около 80 процента са ваксинирани.

На въпрос, че ваксинацията на деца няма да бъде извършвана от личните лекари, а в определени ваксинационни центрове, Сербезова каза, че в момента се разработват правила и инструкции, и ще бъде обяснено защо така предлагат експертите.

За варианта омикрон министърът каза, че е трудно да се прогнозира какво ще е поведението му в страна с 30 процента ваксинирани.

Асена Сербезова съобщи още, че ще разпореди одит на системата за електронно проследяване на наличностите на лекарства в Изпълнителната агенция по лекарствата, за да се види как работи и може ли да се разчита на данните. Във връзка с информации за недостиг на скъпоструващите лекарства, министърът каза, че е изготвен доклад от съответната дирекция, ще се запознае с начините за решаване на проблема и те са факт. Тя увери, че ще има решение на въпроса. Добави още, че за да има трайно решение, трябва да има дългосрочна политика.

Новините от днес и със задна дата