вторник, 28 декември 2021 г.

Франция сви на 3 месеца срока за бустерна доза и минава от здравен към ваксинационен паспорт

  

Франция намалява от четири на три месеца срока за поставяне на бустерна доза ваксина. Това се прави в отговор на бързото разпространение на Омикрон варианта на коронавируса, заяви днес френският премиер Жан Кастекс, цитиран от Ройтерс и БТА.

Няма да има вечерен час в новогодишната нощ. Всички обществени прояви обаче ще бъдат ограничени до 2000 души, ако са на закрито, и до 5000, ако са на открито.

Освен това правителството одобри проектозакон за "ваксинационен паспорт", който изисква доказателство за ваксинация, за разлика от здравните паспорти, изисквани в момента в ресторанти и на много обществени места, които позволяват използването на отрицателни тестове. Ако бъде приет от парламента, законът ще се прилага от 15 януари.

Забранява се консумирането на храни и напитки в транспортни средства, пътуващи на дълги разстояния. Работата от вкъщи ще стане задължителна в поне три дни от седмицата, когато това е възможно, добави Кастекс. Освен това маските ще се носят задължително и на открито в центровете на градовете, а храни и напитки в баровете и ресторантите ще трябва да се консумират само от седнали клиенти.

"Знам, че всичко това прилича на филм, който няма свършване, но преди една година започнахме кампанията си за ваксинация, а сега сме една от най-ваксинираните и най-добре защитени нации в света", подчерта премиерът.

91 на сто от французите са получили поне една доза от ваксина. Над 51,6 милиона от 67-милионното население на Франция е изцяло ваксинирано, а 22 милиона са получили бустерни дози.

За разлика от други страни, училищата във Франция ще отворят врати по план на 3 януари, докато страната се бори с петата вълна на пандемията, обяви премиерът.

Новините от днес и със задна дата